Articole70 articole

Cum să întrerupi o relație?

Mulți consideră că cel de la care vine inițiativa suferă mai puțin sau deloc. Încheierea unei relații este întotdeauna simțită ca o pierdere. Chiar dacă partenerul te-a făcut să suferi, iar prietenii îți spun să te bucuri ca ai scăpat, separarea întotdeauna doare.

La ce vârstă putem începe o relație?

Amintește-ți de persoanele de aceeași vârstă cu tine pe care le cunoști. Sunteți la fel? Aveți aceleași interese, aceleași comportamente? Vârsta ne poate da câteva indicii generale despre o persoană, însă nivelul de dezvoltare, cunoștințele, tipul de personalitate și multe altele sunt individuale.

Cum să înțelegem ce intenții are partenerul?

Te întrebi dacă partenerul tău are atitudine serioasă față de tine? Probabil, dacă ai ști de la bun început la ce să te aștepți, ai lua o decizie care să te scutească de suferință și pierdere de timp. Nu este atât de ușor. Poți descoperi mai multe pe parcurs. Este important să fii atentă la

De ce e greu să spui „nu”?

Ți s-a întâmplat să fii în situația în care ai fi vrut să răspunzi cu „nu” ferm, dar ai șoptit un „da” nesigur?! Află în continuare de ce e greu uneori să spui nu și cum poți depăși dificultatea de a-ți exprima dezacordul.

Cluburile 12plus deja și la Ungheni!

Un nou Club 12 plus s-a desfășurat recent la Ungheni. 21 de elevi din cadrul Școlii profesionale Nr. 89 au avut ocazia să discute împreună cu psihologul Violeta Procopciuc despre dragoste și provocările adolescenței.

Participarea civică a adolescenților

Participarea civică a adolescenților – subiect pentru care, probabil, acorzi mai puțină atenție în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, ai vrea un viitor de succes pentru adolescentul tău, nu-i așa?

Monitorizarea adolescenților – provocarea părinților

Copilul dumneavoastră a crescut deja și sunt din ce în ce mai multe activități la care nu mai participați. Treptat vă dați seama că ştiţi mai puține despre ceea ce îi place și planurile sale. Chiar dacă are nevoie de mai multă intimitate, aceasta nu înseamnă neapărat că ar avea ceva de ascuns. Se maturizează

Provocările adolescenței – violența

Violența poate fi întâlnită pretutindeni: în școli, în familie, pe stradă, în întreprinderi etc. Ea are mai multe forme: violența fizică (agresiunea), psihologică (umilirea, critica, ignotanța), sexuală (viol, incest), dar și discriminări (rasism, sexism), atingeri aduse bunurilor altuia (furt, vandalism), jafuri și violențe autocomise (suicid, toxicomanie).

Provocările adolescenței – sarcina  

Sarcină neplanificată. Dacă ești fată și ai aflat că ești însărcinată sau dacă ești băiat și prietena ta ți-a spus că veți avea un copil împreună, probabil te simți speriat/ă, confuz/ă sau chiar șocat/ă. Urmează discuția cu părinții și ești îngrijorat de reacția lor? Părinții pot reacționa diferit decât te aștepți. Crezi că se vor

Tentații în adolescență. Util pentru părinți

Ești părinte de adolescent? Îți este din ce în ce mai dificil să îți înțelegi copilul? Nu mai știi cum să îi vorbești ca să te asculte? Acceptă provocarea și află în continuare care este diferența dintre adolescenţi și adulţi, pentru a înțelege mai bine cum îi poți fi alături în această perioadă.

Top 3 tentații ale adolescenței

Adolescența este o perioadă a schimbărilor. Multe decizii pe care le iei acum pot avea un impact asupra viitorului tău. Unele comportamente pentru care te îngrijorezi se pot dovedi a fi normale. Dar există și comportamente riscante care au consecințe nedorite atât pentru tine cât și pentru ceilalți. E bine să aflăm despre ele, ca

„Spații sigure pentru tineri”

„Spații sigure pentru tineri” este un sondaj realizat cu participarea adolescenților, utilizatori de internet. Intenția efectuării sondajului a fost de a afla în ce scop folosesc tinerii internetul, care sunt pericolele întâlnite în mediul online, în ce condiții și cui ar raporta un caz de abuz.

Rolul tatălui în viața adolescentului 

Taţilor le revine o responsabilitate mare în educarea copiilor şi, după cum o demonstrează studiile, prezenţa lor are un impact deosebit asupra copilului, mai cu seamă a adolescentului care parcurge o etapă de maturizare în care autoritatea părinților trece printr-o perioadă de regândire. Atunci când taţii se implică în viaţa copiilor lor, aceştia sunt mai

Spațiul personal al adolescentului

Dacă ești părinte de adolescent următorul articol te va ajuta să înțelegi mai bine ce este spațiul personal, care sunt limitele acestuia și de ce este atât de important pentru adolescenți.

5 pași pentru a aplana orice conflict

I se poate întâmpla oricui să ajungă în situații când nu se înțelege cu alții. Asemenea momente sunt firești, mai ales la vârsta adolescenței. Divergențele care apar între oameni se numesc conflicte. Ele pot izbucni din diferite motive. Vestea bună e că acestea se rezolvă.

3 motive să ai un jurnal intim

Te-ai gândit vreodată că în unele situații este mai simplu să scrii decât să spui ceea ce simți?! Cel mai probabil că da, iar dacă este așa, ai putea încerca să ai un jurnal intim pentru astfel de situații.

Copilul meu este îndrăgostit?!?

Ai discutat vreodată cu copilul tău despre dragoste și relații? Cel mai probabil ai făcut-o, dar la fiecare vârstă ai avut un alt răspuns la întrebarea “Ce este iubirea?”. Ca să discuți cu un adolescent acest subiect important, e bine “să îți faci temele”, adică să te pregătești. Vezi aici câteva informații utile:

Libertatea și limitele – cum le “împăcăm”!?

Majoritatea părinților de adolescenți se întreabă câtă libertate ar trebui să le ofere copiilor săi ajunși la adolescență, astfel încât aceștia să devină adulți independenți și responsabili?  Să căutăm și să găsim împreună un răspuns la această întrebare-provocare.

Dicționarul adolescenței. Util pentru părinți (II)

Ai știut că una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinții de adolescenți este stabilirea limitelor și oferirea libertății? E complicat să trasezi linie dreaptă între libertate și limite, dar nu și imposibil. Să revenim la „dicționarul adolescenței” și să clarificăm câteva înțelesuri și sensuri. 

Dicționarul adolescenței. Util pentru părinți (I)

Când vei învăța să-ți pui hainele la loc? Nu ieși așa dezbrăcat/ă din casă că vei răci! Repeți aceste expresii de zeci de ori copilului tău? Constați că ceva nu mai funcționează în comunicarea voastră? Ai impresia că s-a schimbat peste noapte? Hai să răsfoim un pic „dicționarul adolescenței” și să găsim niște explicații. 

3 metode pentru a-ți face auzite și ascultate opiniile în familie

Știi deja, atunci când în familie se iau anumite decizii asta înseamnă că se alege cea mai bună și sigură cale, fără pericole, obstacole sau alte surprize neplăcute. Implicarea în luarea deciziilor în familie, pornește de la adulți, dar să știi că și tu poți să-ți expui părerea! Iată 3 metode pentru a-ți face auzite

Ce faci când se iau decizii în familie? Te implici?

Părinții îmi cer uneori părerea, dar de obicei, hotărăsc ei. Ce rost mai are să mă implic dacă nu am cum să-i conving? Ce sens are să spun ce cred, dacă oricum decid ei? Ți se întâmplă să gândești astfel când vine timpul deciziilor în familie, iar părinții sau alți adulți cu puterea deciziei nu țin

Adolescența pe înțelesul părinților! 

Se spune că părinte nu se naște nimeni, prin urmare, rolul de părinte se învață în timp și desigur, se întâmplă aceasta cu participarea nemijlocită a copiilor. Dacă ți-a atras atenția acest articol, cel mai probabil ai un adolescent/ă acasă și vrei să afli ce este adolescența, să înveți cum poți face față provocărilor vârstei și

Oare ce cred părinții tăi despre adolescență?

I-ai întrebat vreodată pe părinții tăi ce cred despre adolescență sau ce cunosc ei despre vârsta la care ai ajuns? Echipa 12PLUS a făcut-o deja și te invităm să afli ce ne-au povestit părinții despre adolescență și provocările cu care se confruntă ei.

Vacanță în siguranță cu 12plus

Adolescenții care se odihnesc în vacanță la tabăra de vară din Răculești au aflat de la psihologii Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) despre www.12plus.md , dragoste la vârsta provocărilor și ce înseamnă adolescență în siguranță! Tinerii care se află în aceste zile la tabăra din localitate au avut un motiv în plus

Clubul de discuții 12plus la Leova – util, interesant și captivant

Adolescența este o vârstă importantă, comportamentul în relații se învață, iar a te consulta cu cineva de încredere înainte de a lua o decizie serioasă este firesc și necesar – acestea sunt doar câteva dintre concluziile la care au ajuns adolescenții din orașul Leova, participanți la Clubul de discuții 12plus. Oxana Șevcenco, psihologul 12plus, a vorbit

Ce faci când placi pe cineva?

Când e vorba despre sentimente de iubire, fiecare acționează în felul său. Unora le e teamă să vorbească cu cealaltă persoană despre ceea ce simt, alţii preferă să tachineze persona dragă ca să afle cum reacţionează şi dacă sentimente ar putea fi reciproce.

Cum comunici cu părinții?

Ți se întâmplă uneori să ai impresia că tu și părinții tăi vorbiți limbi diferite și aveți viziuni diferite? E firesc, părinţii au propriile viziuni despre ce e bine pentru tine. Uneori va fi dificil să intrați pe terenul “negocierilor”, dar în loc să reacţionezi prin supărare, ceartă etc, e mai bine să dai dovadă
Loading...