Cât valorează un cadou generos?

Atunci când primești un cadou simți că ești important/importantă, că valorezi ceva pentru cel/cea de la care vine acest gest de atenție. Se întâmplă, însă, ca un cadou să fie

împovărător, mai ales atunci când acesta ți se oferă în schimbul unor relații sexuale.  Atunci când, cadoul oferit nu este pentru a-ți demonstra grijă și atenție, dar pentru a-i oferi corpul tău, este vorba despre sponsoring.

Sponsorul îți poate oferi gadget-uri, produse cosmetice, haine, bani care îți dau senzație de importanță socială și posibil o mai mare stimă de sine. S-ar putea ca sponsorul să-ți întărească convingerea că ai întâlnit/vei întâlni persoane fascinante (de ex. te va duce la o petrecere/îți va dă posibilitatea să vizitez locuri interesante /te va ajuta să te realizezi în viață) și un sentiment de maturitate (că ai o experiență diferită de cea a colegilor tăi).

Probabil te-ai întrebat care este prețul pe care îl plătești pentru acest cadou? Ce influență asupra viitorului va avea o astfel de relație? Ce poți pierde în urma acestui „schimb”?

Vezi mai jos la ce riscuri te expui intrând într-o astfel de relație:

  • riscuri pentru sănătatea fizică: boli cu transmitere sexuală, de ex., HIV/SIDA, sarcini neplanificate şi nedorite;
  • riscuri pentru sănătatea mintală: anxietate, depresie, stres, teamă, pierderea respectului de sine etc.;
  • riscul de a cădea în dependenţă de alcool/droguri/etc.;
  • riscul de abuz fizic, șantaj, viol;
  • riscul de a pierde buna reputație, posibile dificultăți în relații bazate pe respect, împovărare din cauza unei reputații rușinoase (etichetare);
  • riscul de a fi respins şi stigmatizat de grup/familie/comunitate;
  • riscul de a comite o infracțiune, de ex., trafic de droguri, furt, prostituarea colegilor;

Pierderile legate de riscurile faţă de sănătatea mentală sau fizică nu pot fi anulate și nici răscumpărate. Acestea nu pot fi înlocuite nici cu cele mai bune gadget-uri și haine, ci ar putea lăsa urme, consecințe pentru toată viața.

Dacă ai nevoie de ajutor sau sprijin, cunoști un coleg/o colegă care se află în situații de risc apelează – 116 111 – Linia gratuită de asistenţă telefonică pentru copii şi tineret.

LEAVE YOUR COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Loading...