Articole Siguranță online

Cum pot comunica în siguranță cu un băiat ?

Ai cunoscut pe cineva cu care ești dispusă sa comunici însă vrei să eviți situațiile periculoase? Este ceva firesc. Îți dă de știre instinctul tău de auto-protecție că ai putea fi rănită.

Să știi, nu întotdeauna este ușor să descifrezi semnele care indică faptul că o anumită persoană are intenții rele. Majoritatea își dezvăluie trăsăturile negative abia atunci când simt că au câștigat în totalitate simpatia și încrederea.

Fiind atrași de cineva, tindem să idealizăm imaginea acestuia. Astfel, devenim vulnerabili manipulării. Ochelarii roz, chiar dacă ne oferă o stare de liniște și confort, ne împiedică să vedem cine este cu adevărat persoana de lângă noi.

Vorbind despre comunicare în siguranță ne referim, în primul rând, la măsurile de precauție care pot fi luate.

Care sunt informațiile despre tine ce pot fi oferite fără ca cineva să le poată folosi împotriva ta?

Pentru început, ai putea să te limitezi doar la împărtășirea prenumelui, a intereselor personale și a altor informații generale despre tine care nu ți-ar crea niciun disconfort dacă acestea vor fi destăinuite și altor persoane.

Aceeași regulă o poți aplica și în cazul conversațiilor pe internet. Indiferent dacă această persoană este mai apropiată de cineva cunoscut ție, ai văzut-o în realitate, ai avut sau nu deja  o discuție față în față, este important să ții cont de măsurile care te pot proteja.

Mai întâi, ai putea analiza informația  pe care o dezvăluie pagina ta de pe site-urile sociale sau aplicațiile pe care le folosești pentru a comunica. De regulă, cele mai accesibile date sunt numele și prenumele, data nașterii, data înregistrării pe site, locul de trai, instituția unde îți faci studiile, cine sunt prietenii, familia etc. Mai multe pot fi aflate vizualizând și fotografiile postate de tine sau în care ai fost etichetată.

Este bine să te asiguri că aceste date nu sunt accesibile persoanelor necunoscute și celor în care nu ai încredere. Toate aplicațiile oferă posibilitatea de a regla setările de confidențialitate astfel încât să poți alege cine să vadă ceea ce postezi.

Pentru siguranța și confortul tău, adaugă în lista ta de prieteni doar pe cei pe care îi cunoști și în care ai suficientă încredere. În cazul în care cineva are un comportament abuziv față de tine, nu ezita să îl blochezi.

Dacă în timpul conversației cu cineva te simți manipulată, ești șantajată sau apar informații pe care, mai târziu, ai putea să le folosești pentru a te proteja, fă un ,,screen-shot” la ceea ce îți pare mai important și dubios. Păstrează aceste poze într-un dosar sau e-mail unde numai tu ai acces.

Din motive de securitate, nu divulga parola nimănui, chiar dacă este vorba despre cel mai bun prieten sau partenerul tău în care consideri că poți avea încredere. Informațiile personale trebuie să rămână personale.

În timpul discuției, ar putea apărea ideea de a vă întâlni. Asigură-te că:

  • locul întâlnirii este unul public, unde ai putea ușor beneficia de ajutor;
  • vei putea face oricând un apel telefonic sau ai putea atrage atenția oamenilor din jur;
  • cel puțin o persoană de încredere cunoaște unde ești și cu cine.

IMPORTANT!

Ai încredere în intuiția ta și nu ignora sentimentul de frică, pentru că semnalează un eventual pericol. Chiar dacă acesta nu se adeverește în toate cazurile, măsurile de protecție îți vor garanta liniștea.

Autor: Dumitrița DREGLEA, psiholog 12PLUS

Leave feedback about this

  • Rating