Știi probabil, dicționarul explicativ definește cuvântul „anonim” ca persoană cu nume necunoscut sau care intenționat își ascunde identitatea.
Unii preferă anonimatul în mediul online deoarece el permite să expui deschis ceea ce simți și gândești, fără bariere. De fapt, la prima vedere, este o cale de exprimare liberă, fără constrângeri și cenzori interiori.
Avantajul principal al anonimatului în mediul online este libertatea de exprimare fără inhibiții, ceea ce te face să fii mult mai îndrăzneț/îndrăzneață, creativ/ă și spontan/ă, decât ești în realitate.
Dar atenție, există și dezavantaje!
Ține cont de faptul că modul tău nou de a fi (deschis/ă, spontan/ă, liber/ă în exprimare) îi aparține unei persoane fictive. În scurt timp vei constata că nimic din ceea ce ai câștigat în spațiul virtual – faimă, nume, admiratori – nu poți avea în viața reală, pentru că nu-ți poți atribui „celebritatea” câștigată cu un nume fals.
Online nu poți șterge cu buretele tot ce ai postat și comentat la un moment dat. Gândește-te de două ori înainte de a posta ceva și a acționa în consecință. Lumea virtuală este un loc în care aproape nimic nu este temporar. Pe parcurs s-ar putea să îți schimbi părerile, dar să nu mai ai posibilitatea de a schimba comentariile, postările făcute online.
Este alegerea ta să „navighezi” anonim/ă în spațiul virtual, să te „deghizezi” cu username fals în conversații, pe rețelele de socializare sau pe alte site-uri, dar ai grijă, nu posta niciodată comentarii jignitoare sau abuzive la adresa altor persoane și nici poze pe care le-ai putea regreta mai târziu.
Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea să o facă și ei cu tine, fii respectuos/respectuoasă, rămâi în zona de siguranță chiar și când alegi anonimatul online.