Iarăși te joci? Temele le-ai făcut? Ai deja ochii roșii… ajunge… De ce vorbești așa cu mine? Cu cine vorbești? O să-ți sting internetul… o sa arunc telefonul. Cu cine, mă rog, joci acolo? Nu vrei sa citești mai bine o carte…
Așa frecvent descriu părinții și tinerii conversațiile lor pe marginea jocurilor online. Unii îngrijorați de ce se poate întâmpla, alții neînțeleși de cei îngrijorați.
Dacă îți sunt familiare replicile de mai sus, cu siguranță acest articol îți va prinde bine, vei afla cum să joci SMART online.
Pentru mulți adulți, jocurile online sunt o pierdere de timp, fără sens și folos pentru viață. E mai bine să citești o carte ori să vorbești cu un prieten… spun ei de multe ori.
Și da, la prima vedere nu pare periculos să joci Minecraft, Fortnite, Dota 2 sau altele de acest gen.
Jocurile online pot dezvolta gândirea matematică, limbajul, creativitatea, imaginația, dar și cititul. Evident, nu ar fi rău dacă și lecțiile ar fi la fel de captivante – cu victorie, un avatar cum vrei tu, cu puteri speciale…
Dar jocurile online trebuie să rămână jocuri – adică o perioadă de distracție în care ai parte de emoții pozitive – FUN.
Să enumerăm acum cele mai frecvente pericole ale jocurilor online:
– pierzi puterea de a te concentra pe citit sau pasiunea pentru lectură,
– te izolezi de lumea reală,
– poți reacționa mai agresiv, furios,
– ai putea ajunge să nu te poți opri din jucat și să nu poți alege ce este mai important să mergi la WC ori să joci,
– ai putea să ai nevoie de jocuri online ca să te poți bucura de viață, adică poți dezvlta dependență de jocurile online.
Din acest considerente, reține 3 sfaturi pentru a fi SMART cu jocurile online:
1. Nu accepta jocuri în afara jocurilor – pericolul mare al jocurilor este să intri în relație cu persoane rău intenționate care se pot afla în spatele avatarului pe care îl au. Nu accepta provocări în afara jocului, nu spune despre tine ce ți-ar fi rușine să afle bunica.
2. Nu aștepta să obosești de la jocuri – jocul te vrea permanent, așa sunt gândite, să nu vrei altceva – încă un câștig, încă o treaptă … încă ceva. O limită rezonabilă este de 1 oră pe zi. Păstreaz-o și nimeni nu va avea pretenții la tine.
3. Mai întâi treaba, după – distracția – asta este o regulă despre reguli care te va ajuta să devii perseverent. Atunci când știi să amâni plăcerea pentru responsabilitate, înveți să fii puternic și manifești caracter.
Respectă sugestiile de mai sus și jocurile vor rămâne FUN așa cum și le vrei!