Articole Siguranță acasă

Dicționarul adolescenței. Util pentru părinți (I)

Leaning on the table. Female teenager with blonde hair is at home at daytime.

,,Când vei învăța să-ți pui hainele la loc?”, „Nu ieși așa dezbrăcat/ă din casă că vei răci!” Repeți aceste expresii de zeci de ori copilului tău? Constați că ceva nu mai funcționează în comunicarea voastră? Ai impresia că s-a schimbat peste noapte? Hai să răsfoim un pic „dicționarul adolescenței” și să găsim niște explicații.

Transformarea

Pentru început, imaginează-ți că adolescentul tău are tot atâtea întrebări, neclarități și motive de revoltă ca și tine. Adolescența este o experiență nouă pentru fiecare dintre voi, doar că o priviți de pe poziții diferite. Pentru copilul tău, adolescența este o ecuație cu mai multe necunoscute. Schimbările la nivel fizic, emoțional, psihic, toate sunt ca o avalanșă. De cele mai multe ori, nici el nu prea înțelege ce i se întâmplă, de aceea, nu are cum să ofere explicații. Iar unele experiențe trăite acum capătă mai mult sens abia la maturitate.

Prietenii/Gașca

Da, până mai ieri copilul tău alerga să îți spună absolut tot ce i s-a întâmplat și să îți ceară ajutorul. Poate că o mai face uneori și acum. Dar se pare, totuși, că prietenii îl înțeleg mai bine, pentru că și ei trec prin aceeași etapă și lor li se întâmplă chestii specifice adolescenței.

 Ai reușit să îi spui copilului tău că Cei mai buni prieteni sunt părinții. Dar știi și tu că este destul de provocator să fii și prieten, și părinte în același timp. De exemplu, te-ai putea confrunta cu teama de a deveni mai puțin important pentru copilul tău, pentru care până mai ieri erai totul. Apoi, vor apărea suficiente situații în care îți va fi complicat să fii prieten atunci când el va avea nevoie de suportul tău ca părinte.

Conflictele

Conflictele și reproșurile dintre părinți și adolescenți sunt frecvente și unii vor spune că sunt și firești. De cele mai multe ori, fiecare va avea ceva de spus și dacă adolescentul vrea să câștige autoritate, părintele va face tot posibilul să nu o piardă.

Probabil, de cele mai multe ori, este vorba de frica de a pierde controlul, frica de eșec ca părinte, dar și frica față de necunoscut. Cel mai dificil pentru mulți părinți de adolescenți este să accepte că deja nu mai pot face multe în locul copilului și mai ales, nu mai pot lua toate deciziile în locul lui.

Reține!

  • Prietenii copilului tău trec și ei prin aceeași etapă de vârstă, deci, au multe în comun acum;
  • Datorită acestor prieteni/grupuri din care face parte adolescentul, lumea din afara casei pare mai puțin periculoasă;
  • Adolescentul are nevoie să se descurce singur, chiar dacă aceasta înseamnă să greșească uneori;
  • Orice ar spune la furie ori supărare, fii conștient și sigur, ești cea mai importantă persoană din viața copilului tău ajuns la adolescență.

*Acest material a fost elaborat în cadrul proiectului „Cultivarea participării adolescenților în activitățile de familie” cu suportul UNICEF Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNICEF-Moldova.

Exit mobile version