Articole Siguranță acasă

Oare ce cred părinții tăi despre adolescență?

smiling parents and teenage girl using digital tablet together at home

I-ai întrebat vreodată pe părinții tăi ce cred despre adolescență sau ce cunosc ei despre vârsta la care ai ajuns? Echipa 12PLUS a făcut-o deja și te invităm să afli ce ne-au povestit părinții despre adolescență și provocările cu care se confruntă ei.

Părinții cu care am vorbit* despre ce înseamnă să ai un copil adolescent și cum este această perioadă în viziunea lor, consideră adolescența o etapă de dezvoltare frumoasă, plină de distracție, dar și foarte responsabilă. Pentru mulți dintre ei, adolescența se mai asociază și cu multă frică, vulnerabilitate,  probleme, riscuri și un comportament mai dificil.

Tu ce sinonime ai pentru adolescență? Cu ce o asociezi?

Știai că cei mai mulți părinți sunt îngrijorați de schimbările de comportament care apar în adolescență?

Dar aceasta nu este singura lor îngrijorare, părinții mai sunt preocupați de consecințele negative pe care le poate avea utilizarea excesivă a telefoanelor, computerelor și de riscurile din mediul on-line (jocuri agresive, pornografie etc.) la care te poți expune.

Alte provocări cu care se confruntă părinții este capacitatea ta de a face față hărțuirii din partea colegilor, a dezvoltării tale psihologice și sexuale.  Și, da … părinții caută echilibrul dintre a oferi libertate și a stabili limite, așa încât să crești suficient de liber, dar și în siguranță.

Apropo, știi că cel mai des părinții își fac griji deoarece își doresc să te protejeze de riscuri și prieteni care ți-ar putea dăuna!?

După cum bine înțelegi, nu ai de ce să te superi pe ei atunci când te roagă să le vorbești despre amicii tăi, când te întreabă cum vă petreceți timpul împreună ori te roagă să le dai sms când ajungi acasă de la ore.

Scopul lor nu este să te controleze, ci să te protejeze!

*Studiu: Opinii și percepții privind nevoile părinților/ îngrijitorilor de adolescenți în comunicarea, educarea și disciplinarea acestora” în cadrul proiectului ”Cultivarea participării adolescentului în activitățile de familie”. 

Exit mobile version