Participarea civică a adolescenților – subiect pentru care, probabil, acorzi mai puțină atenție în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, ai vrea un viitor de succes pentru adolescentul tău, nu-i așa?
- Cât de frecvent vorbești cu adolescentul despre evenimentele curente?
- Îl vezi implicat în subiecte de interes public?
- Știai că implicarea civică contribuie la îmbunătățirea nivelului de educație și sănătate?
Postarea de astăzi este despre cum îl faci pe adolescent să fie mai aproape de oameni și comunitate.
Competențele civice includ abilitatea de a comunica constructiv în diferite medii, de a înțelege diferite puncte de vedere și negocia astfel încât să câștige încredere. Oamenii cu comportament civic sunt mai empatici, capabili să facă față stresului, să diferențieze domeniul personal de cel profesional, să colaboreze şi să aprecieze diversitatea. De asemenea sunt interesați în dezvoltarea socio-economică și comunicarea interculturală, în soluționarea problemelor care afectează comunitatea. Cel mai important – implicarea civică în adolescență reduce posibilitatea de a manifesta comportamente riscante.
Vrei să dezvolţi spiritul civic la adolescentul tău?
7 recomandări esențiale pe care trebuie să le cunoști în calitate de părinte:
- Discută cu adolescentul despre evenimentele curente.
- Ajută-l să-și formeze propria opinie cu privire la subiectul pus în discuție: ”Ce părere ai despre această noutate?”, ”Care a fost cauza, după părerea ta?”.
- Încurajează-l să identifice soluții potrivite și să se implice în anumite cazuri: ”Ce ar putea face oamenii pentru a aduce o schimbare?”, ”Ce am putea face noi?”.
- Participă împreună cu adolescentul la evenimente sociale, politice, economice.
- Încurajează-l să se implice în subiecte care îl afectează în mod direct. Ar putea să se implice, de exemplu în monitorizarea respectării drepturilor copiilor acolo unde învață. În acest scop a fost creată Platforma Copiilor.
- Vorbește-i despre:
- propriile acțiuni ca implicarea la vot;
- motivele pentru care alegi să votezi și pentru cine;
- principiile de bază ale democrației.
- Oferă-i posibilitatea de a citi, viziona filme care se referă la subiecte legate de implicarea civică, politică. Întreabă-l ce anume i-a trezit curiozitatea din cele aflate.
Adolescenții au acces la internet oriunde. Datorită mijloacelor de comunicare digitală ei au oportunitatea de a participa în diverse proiecte, discuții, forma grupuri de oameni cu aceleași interese.
Graţie interacțiunii cu diferiți oameni, implicării în problemele sociale, îşi pot stabili mai multe scopuri de viitor, identifica activităţile care le aduc mai multe beneficii şi satisfacţie.
În această perioadă, principiile și valorile capătă și mai mult contur. Adolescenţii tind spre idealuri şi de cele mai multe ori nu au suficientă răbdare. Implicarea în viața publică este un drept dar și o responsabilitate. Încurajează-l să nu renunţe în faţa obstacolelor întâlnite. Drumul spre succes presupune multă perseverenţă.