Salutare! Ești pe canalul 12 plus. Sunt psihologul Natalia Kaptalan.
Astăzi, vreau să-ți vorbesc despre încrederea în sine. Este adevărat că încrederea în sine joacă un rol esențial în obținerea succesului în viață. Încrederea în sine este ceea ce simte o persoană atunci când se percepe pe sine, este evaluarea pozitivă a abilităților și capacităților sale.
Încrederea în sine are un impact semnificativ asupra comportamentului unei persoane în societate, realizărilor sale și modului în care construiește relațiile interpersonale. De asemenea, aceasta se oglindește evident în acțiunile și comportamentul individului. Un nivel sănătos de încredere în sine joacă un rol esențial în conturarea personalității cuiva și influențează direct nivelul său de fericire.
De ce crezi că un adolescent are nevoie de încredere în sine?
În primul rând, încrederea în sine îl ajută pe adolescent să gestioneze cu curaj provocările și incertitudinile vieții și să depășească mai ușor toate dezamăgirile, suișurile și coborâșurile.
În al doilea rând, o stimă de sine pozitivă și cunoașterea de sine contribuie la clarificarea aspirațiilor și atingerea obiectivelor în viață.
În al treilea rând, încrederea în sine facilitează stabilirea conexiunilor și relațiilor interpersonale, contribuind astfel la dezvoltarea unei personalități fericite și puternice din punct de vedere intern.
Cum îți dezvolți încrederea în sine și ce pași poți să urmezi ca să o faci?
1. Începe prin explorarea și înțelegerea sinelui. Identifică-ți punctele forte și punctele slabe, formulează-ti obiective clare și notează-le pe hârtie.
2. Analizează-ți punctele forte și cele slabe. Ține cont de punctele slabe fără a le lăsa să te copleșească. În același timp, recunoaște-ți punctele forte și încercă să le valorifici la maximum.
3. Acceptă-ți greșelile. Trebuie să înțelegi că este firesc să greșim, dar e bine să te gândești cum le-ai putea corecta sau cum ai putea acționa în cazul în care acestea sunt inevitabile? Acest lucru îți va da mai multă încredere în sine.
4. Adoptă un stil de viață activ. De exemplu, înscrie-te la o sală de sport, ca să-ți corectezi silueta, mergi la dansuri, și încearcă să te autodezvolți prin a te înscrie la un curs de limbi străine; participă la expoziții, seri literare sau proiecte interesante etc.
5. Construiește relații pozitive cu colegii. Cu cât o persoană este mai activă, cu atât cercul său social este mai larg. Fii deschis, prietenos și binevoitor cu cei din jur, chiar dacă sunteți în dezacord. Ai încredere în puterile tale și în punctul tău de vedere.
6. Ține un jurnal al succeselor în care să-ți notezi toate victoriile zilnice. Nu aștepta noi realizări, gândește-te la cele deja realizate și continuă să adăugi în listă succese noi. În acele momente când încrederea ta scade și simți că ești copleșit, recitind acest jurnal al victoriilor tale te poate ajuta să-ți recapeți încrederea.
7. Găsește o activitate care să te încânte. Atunci când ne implicăm în activități care ne pasionează, simțim mai multă încredere și succesul în acest tip de activitate este mult mai realist. În consecință, hobby-urile sunt o modalitate excelentă de a câștiga încredere în sine.
Vizitează platforma noastră 12plus.md, explorează subiecte noi și interesante și scrie-ne în chat, iar experții noștri îți vor răspunde la întrebări!