Adolescența poate fi cea mai provocatoare etapă din viață și, știi deja, toți o experimentăm în mod diferit și totuși ciocnindu-ne de sentimente și stări comune. Viața, în general, e plină de provocări zilnice, de aceea este important să acorzi o atenție deosebită stării tale mintale.
O sănătate mintală bună te ajută să-ți revii mai ușor din momentele dificile, să faci față provocărilor și să-ți găsești calmul pe timp de „furtună”.
Când îți dai seama că starea ta mintală nu este ok?
Sănătatea mintală poate să varieze de la o zi la alta, dar există semne care îți arată că ai nevoie de ajutor. Dacă te simți trist/ă sau nervos/nervoasă în mod constant, mai mult de 3 luni, dacă nu ai chef de activități pe care în mod normal le apreciezi, sau dacă ai probleme să dormi sau să te concentrezi la școală, acestea pot fi semne că ceva nu este în regulă.
Ce poți face pentru o stare mintală sănătoasă?
Acordă atenție nevoilor tale emoționale și fă-ți timp pentru activitățile ce îți plac. Conversațiile deschise cu prietenii sau cu membrii familiei te pot ajuta să îți descarci grijile și să primești suportul de care ai nevoie.
Iată câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a-ți îngriji starea mintală:
- Stabilește-ți prioritățile: Învață să spui „nu” când simți că ai prea multe pe cap. Este important să îți gestionezi timpul și să îți acorzi pauze pentru a te relaxa.
- Vorbește despre sentimentele tale: Împărtășește cuiva în care ai încredere ceea ce simți. Poate fi un prieten apropiat, un membru al familiei sau un consilier școlar. Nu te teme să ceri ajutor sau să îți exprimi nevoile emoționale.
- O altă modalitate este să ai grijă de corpul tău. Exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, alergatul sau dansul, nu numai că îți mențin corpul în formă, dar și ajută la eliberarea de endorfine, substanțe chimice care îmbunătățesc starea de spirit.
- Meditația și respirația profundă sunt alte tehnici care te pot ajuta să îți calmezi mintea și să reduci stresul. Încearcă să îți faci timp zilnic pentru a te conecta cu tine însuți/însăți și pentru a-ți liniști gândurile.
Sportul ajută la menținerea sănătății mintale?
Da, sportul este foarte benefic pentru sănătatea mintală! Pe lângă beneficiile fizice evidente, cum ar fi îmbunătățirea rezistenței și a sănătății inimii, activitatea fizică poate reduce nivelul de stres și poate îmbunătăți starea de spirit.
Fie că alegi să joci fotbal, să mergi cu bicicleta sau să dansezi, orice formă de activitate fizică poate fi benefică pentru mintea ta. Sănătatea ta mintală este la fel de importantă precum sănătatea ta fizică. Fii atent/ă la semnele care îți arată că ai nevoie sprijin.