În perioada 15 -19 august, peste 20 de adolescenți ucraineni și moldoveni au participat la școala de vară ,,Safeteen”, organizată de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC/NCCAP) în parteneriat cu Plan International și suportul Disasters Emergency Comittee (DEC).
Astfel, adolescenții au luat parte la diferite dezbateri, workshopuri tematice, inclusiv referitor la drepturile copilului și măsurile de protecție a copiilor din Ucraina, au avut oportunitatea să participe la sesiuni informative, pentru dezvoltarea rezilienței adolescenților față de fenomenul abuzului și exploatării sexuale și s-au implicat în ateliere de creație, în cadrul cărora au avut posibilitatea să genereze subiecte importante pentru elaborarea un scenariu de film marca 12plus.
Filmul va reflecta provocările adolescenților refugiați strămutați într-un mediu nou de trai și se va regăsi pe platforma www.12plus.md, acolo unde există și alte istorioare din viața adolescenților. Producția video urmează să fie lansată în toamna acestui an.
Participanții au beneficiat de prezenţa unor specialişti reputaţi precum: Olesia Shevchenko, soția Ambasadorului Ucrainei în Moldova, Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Margineanu Virgiliu, regizor și președinte al UCIN Moldova și reprezentanți ai OWH Studio.
Participarea copiilor reprezintă un principiu fundamental prevăzut în Convenția ONU cu privire la drepturile copilului și are o importanță deosebită pentru dezvoltarea copilului și a viitorului adult, dar și pentru dezvoltarea comunității, a societății în ansamblu.
CNPAC desfășoară sesiuni de consultare a adolescenților vizavi de activitățile planificate pentru adolescenți, conținutul materialelor informative destinate adolescenților și conținutul site-ului 12plus.md, promovând astfel exercitarea dreptului de participare a copiilor și influențând direct și în mod democratic deciziile care îi vizează.
În cea de-a cincea zi, copiii au participat la o sesiune de feedback în care au discutat despre realizările în cadrul școlii de vară, informațiile asimilate, utilitatea unor astfel de activități, apreciind, totodată, posibilitatea de a participa la luarea deciziilor.
Ulterior, adolescenții au primit diplome pentru implicare activă, interesul manifestat și participare în cadrul activităților organizate.
La final, copiii au avut parte de o surpriză dulce și personalizată, transformând evenimentul în unul special, cu amintiri de neuitat!
Mulțumim adolescenților și încurajăm participarea activă a acestora, în diverse activități care le asigură dreptul la participare și starea de bine, pentru a se simți utili și liberi în a-și exprima propria opinie.
Leave feedback about this