Articole Siguranță la școală

Cum să ne comportăm cu persoana care ne-a provocat o supărare?

Atunci când cineva ne supără, fie că a făcut-o intenționat sau nu, suntem copleșiți de emoții negative care ne împiedică, de cele mai multe ori, să fim obiectivi. Reacțiile pot fi diferite.

Unii sunt predispuși să răspundă cu aceeași monedă, alții preferă să ignore. În acele momente, în minte roiesc mai multe întrebări: De ce și-a permis să se comporte astfel? Cum să interpretez comportamentul său? A făcut-o intenționat? Cum pot rezolva conflictul?

Uneori, din frica de a ne confrunta direct cu cineva sau din frica de singurătate, ajungem să nu fim suficient de sinceri cu noi înșine.

În astfel de momente, tindem să negăm gravitatea celor întâmplate ori să justificăm comportamentul celuilalt. Încercăm să ne convingem pe noi înșine că ceea ce a făcut persoana respectivă nu a fost intenționat, a fost influențată de alți factori sau alte persoane ori că în alte circumstanțe nu ar fi procedat la fel și multe alte gânduri. Unii îți vor spune să te gândești că putea fi și mai rău sau să compari ceea ce ți s-a întâmplat cu toate problemele Universului. Chiar dacă toate acestea sunt spuse pentru a te încuraja, știi bine că experiența pe care ai avut-o și ceea ce simți nu pot fi șterse atât de simplu.

Este în regulă să simți furie, supărare, tristețe. Trăind aceste sentimente vei ajunge mai târziu să analizezi obiectiv situațiile și să înțelegi ce ești gata să faci pentru a le depăși. Încearcă să răspunzi sincer la câteva întrebări:

Ce îți dorești de fapt?

De ce această situație a contat atât de mult pentru tine?

Ce ți-a lipsit?

Ce te-a durut cel mai mult?

Încearcă să îi spui persoanei cu pricina ce anume te-a rănit și cum te simți fără a acuza sau a reproșa ceva.  Dacă persoana respectivă admite că a greșit și este dispusă să își revizuiască comportamentul, atunci poți considera că un prim pas spre soluționarea problemei a fost făcut.

Într-o situație de conflict, este deosebit de important ca ambele părți să își dorească să păstreze relația.

Dar din păcate, sunt cazuri în care conflictul se agravează chiar în timpul discuției. Merită să analizezi în ce mod te-ai simți mai confortabil să comunici cu această persoană în viitor. Există probabilitatea că o situație similară să se repete. Nu este ușor să treci peste dezamăgiri, dar poți lua decizii care te-ar scuti de emoții și sentimente negative.

Cu cât mai dureroasă este experiența trăită, cu atât mai dificil este să te simți bine în preajma persoanelor care au contribuit la această durere.

IMPORTANT!

Discută cu cineva de încredere despre situația cu care te confrunți;

Oferă o șansă, doar dacă simți că poți și dacă crezi cu adevărat că lucrurile se vor schimba;

Stabilește limitele pe care nu trebuie să le depășească nimeni;

Indiferent cât de mult nu ai ține la o relație, abuzul nu merită o a doua șansă!

Autor: Dumitrița DREGLEA, psiholog 12PLUS

  • 3 ani ago (Edit)

  Salut, Anastasia!
  In primul rând nu esti prima. Conștientizează ca sunt încă o grămadă de persoane care se confruntă cu părinții lor atunci cand ei nu isi fac suficient timp pentru ei.
  In al doilea rând nici sa nu te gândești sa te învinovățești (multe persoane tind sa o facă chiar daca nu e asa, ca si instrument de autoapărare). Nu ești vinovata cu nimic, crede-mă.
  Iar in ultimul rând, privește-o pe mama ta cu dragoste si trandete. Roagă-o să își faca timp 5 minute, ca sa ii soui cat de important este pentru tine relația ei cu tine. Cat de mult contează ea pentru tine si cum înțelegi tu dragostea ei. Nu prin faptul ca merge de dimineața pana seara la muncă, ci prin faptul ca isi face timp pentru tine. Chiar si 20 minute..
  Încearcă acești pași, si revino cu un mesaj pentru a iti spune continuarea.

  • 3 ani ago (Edit)

  Sper că o să răspunzi sunt într-o ceartă foarte mare cu mama am 12 ani foarte des se ajunge și la faptul că ea îmi spune că o irit și eu ei că o urăsc totul e de la faptul că petrece extrem de mult timp la lucru și când e acasă e
  enervata și își descarcă nervii pe mine adică la fiecare întrebare primesc un ignor sau ceva de genul știu că mă iubește dar îmi lipsește extrem am incercat sa o rezolvam dar ajungem din nou la același lucru am un caracter foarte greu dar totuși sunt copil înțeleg că ea e obosita stresata și că nu o face intenționat dar pe mine mă rănește extrem SPER CA O SA MA POATA AJUTA CINEVA CU VREUN SFAT!!!

Leave feedback about this

 • Rating