Adolescenții care se odihnesc în vacanță la tabăra de vară din Răculești au aflat de la psihologii Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) despre www.12plus.md , dragoste la vârsta provocărilor și ce înseamnă adolescență în siguranță!
Tinerii care se află în aceste zile la tabăra din localitate au avut un motiv în plus de destindere alături de psihologii CNPAC – Oxana Șevcenco, Parascovia Topada, Victoria Adăscăliță și Adriana Popovici, care le-au vorbit despre relațiile de dragoste în adolescență, transformările care au loc la această vârstă, modalitățile prin care pot depăși provocările perioadei și care este rolul întrebărilor în luarea deciziilor.
În cadrul discuțiilor au fost abordate tipurile de relații sexuale riscante, mecanismele de constrângere/ manipulare utilizate pentru atragerea tinerilor în relații exploatative, de asemenea au fost promovate resursele informaționale, inclusiv organizațiile unde ar putea să se adreseze după ajutor. Adolescenților li s-a oferit oportunitatea de a comunica despre subiecte sensibile cum ar fi: sexualizarea relațiilor de iubire, sextingul, sponsoringul, traficul de copii, etc.
Participanții au aflat despre oportunitățile de informare și consiliere oferite de site-ul www.12plus.md , iar psihologii i-au antrenat în discuții captivante despre sentimente și relațiile de prietenie, dar și despre cum pot fi depășite situațiile problematice în adolescență!
Adolescența este o vârstă importantă, comportamentul în relații se învață, iar a te consulta cu cineva de încredere înainte de a lua o decizie serioasă este firesc și necesar – acestea sunt doar câteva dintre concluziile la care au ajuns adolescenții. Mai mult ca atât, tinerii s-au arătat mai deschiși acum și încrezători de a discuta cu părinții despre subiecte care îi frământă la această vârstă.
Menționăm că, timp de un an, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a desfășurat Campania “Adolescență în siguranță”, adresată tinerilor cu vârsta 12+, care a avut drept scop informarea tinerilor, părinților despre riscurile abuzului sexual şi a exploatării sexual-comerciale, precum și dezvoltarea competențelor tinerilor pentru prevenirea acestui fenomen. În cadrul Campaniei care s-a încheiat la sfârșitul lunii mai, current, circa 2 mii de adolescenți din țară și-au dezvoltat reziliența față de abuzul sexual și exploatarea sexual-comercială.
Leave feedback about this