Știi deja, atunci când în familie se iau anumite decizii asta înseamnă că se alege cea mai bună și sigură cale, fără pericole, obstacole sau alte surprize neplăcute. Implicarea în luarea deciziilor în familie, pornește de la adulți, dar să știi că și tu poți să-ți expui părerea!
Iată 3 metode pentru a-ți face auzite și ascultate opiniile:
„DE CE ?” sau EXPLICĂ LOGICA
- Atunci când observi că se discută despre ceva ce te privește direct și observi că s-a decis, dar fără fii consultat/ă, întreabă DE CE? Astfel le poți arăta maturilor că auzi discuția și te aștepți să fii parte a conversației chiar dacă decizia finală le va aparține lor. Evident, după întrebare va urma o discuție, iar tu va trebui să te implici cu argumente.
- După ce ai manifestat nevoia de explicații și ți-ai exprimat părerea, indiferent ce vor decide părinții în situația respectivă, să știi că data viitoare te vor întreba și pe tine și vei fi din start implicat.
„VARIANTA 3”
- Chiar dacă vor să aibă ultimul cuvânt, părinții se bucură totuși, în sinea lor, când aud de la tine nu doar o părere, ci și o altă variantă/soluție pentru o anumită situație.
- Când discuți cu părinții le poți propune o idee și apoi să le ceri părerea argumentată. Chiar dacă varianta ta nu va fi sută la sută acceptată, fii sigur/ă ai făcut loc pentru negocieri.
„VORBEȘTE MATUREZA*”
- Ești cel mai convingător când poți vorbi în limba părinților, adică să vorbești cu argumente, adică să vorbești „matureză”*. Dacă vrei să fii implicat în luarea unei decizii, folosește în loc de expresii gen așa vreau eu sau eu nu vreau așa expresii de felul:
Am citit despre asta, iată ce scrie acolo…,
Am vorbit cu…,
Pentru mine e important… ,
Am nevoie să fiu auzit/ă acum și vă rog să discutăm, dar nu să mă convingeți.
Hai să ne documentăm și după aceea vom mai vorbi despre asta…
Atunci când vrei să te implici în luarea deciziilor este bine să poți vorbi nu pentru că este un privilegiu, ci pentru că ai dreptul la opinie, iar părinții, auzind argumente, vor înțelege că implicarea ta este extrem de importantă deoarece Tu ai argumente!
A folosi „matureza” înseamnă să găsești și să folosești argumente în comunicare! Tu le cauți?
*matureză – expresie inventată de un adolescent, care înseamnă limbaj folosit în comunicarea cu maturii. A vorbi matureza înseamnă să aduci argumente pertinente și logice într-o situație când decizia va fi luată de un adult, dar te privește și pe tine.
*Acest material a fost elaborat în cadrul proiectului „Cultivarea participării adolescenților în activitățile de familie” cu suportul UNICEF Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNICEF-Moldova.
Leave feedback about this