Articole Siguranță în comunitate

Ce se ascunde în spatele dependențelor?

Probabil ai auzit istorii despre tineri tentați să încerce diferite „chestii interzise” pentru că e cool, pentru că vor să pară mai maturi sau pentru că și prietenii lor au făcut-o. Știi, acele „chestii interzise” care cauzează dependențe. Îți propunem să explicăm ce este dependența, care sunt cauzele acesteia și ce trebuie să faci dacă cunoști pe cineva ajuns/ă în o astfel de situație.

Dependență este orice comportament repetat, care are legătură cu abuzul de substanțe. Persoana dependentă resimte compulsie, adică nu se poate opri, chiar și dacă acest comportament repetat influențează negativ asupra sa și a celor din jur.

Dependența presupune:

• incapacitatea de a controla impulsul consumului de droguri, adică persoana nu va renunța la acest comportament, chiar și atunci când va avea dovada daunelor severe asupra sănătății sale;
• dorința intensă de a consuma,
• stare de insatisfacție, iritabilitate, atunci când obiectul consumului nu este disponibil.

Care sunt cauzele dependențelor?

Cauza directă a dependențelor se regăsește în durere, durerea fizică și emoțională suportată de persoană. Anumite substanțe din care sunt compuse drogurile, ameliorează pe termen scurt disconfortul fizic și cel psihologic provocat de durere. Savanții au demonstrat că aceste substanțe se aseamănă, după proprietăți, cu propriile noastre substanțe chimice din organism, endorfinele.

Și pentru că ne-am propus să căutăm cauza dependențelor vom recurge la un exemplu:

Să ne imaginăm un bebeluș care a căzut, s-a lovit (adică a simțit durerea fizică), după care s-a speriat (deoarece nu știe încă ce înseamnă această durere pentru el) și începe să plângă. Plânge pentru că astfel poate atrage atenția părintelui, îngrijitorului său.
Dacă părintele apare, îl îmbrățișează, îl netezește, îl alină, iar mecanismul de producere a endorfinelor va funcționa și senzația de durere va fi diminuată, iar bebelușul se va calma.

În cazul în care părintele nu reacționează la plânsetul/durerea copilului, ori în loc să-l aline, strigă sau îl lovește, endorfinele nu se vor eliberea în cantitatea necesară și experiența durerii va deveni pentru copil insuportabilă. În situații repetate, copilul va căuta diferite soluții pentru a-și diminua durerea și le găsește, de exemplu, în legănat sau în suptul degetului.

Copiii care nu au avut cu cine împărtăși durerea în copilărie, iar mai târziu, în adolescență, vor ajunge la maturitate predispuși să-și aline durerea nu pe cont propriu, pe baza propriilor endorfine, ci căutând bucuria și alinarea în consumul de droguri sau în alte comportamente compulsive.

IMPORTANT!

Consumul de droguri nu rezolvă problemele în sine, nu elimină motivul durerii, dar face persoana dependentă pentru totdeauna, sau până când aceasta va învăța să facă față durerii în alt mod.
Dependențele nu pot fi soluționate de sine stătător, eliberarea din capcana lor necesită multe resurse personale și comunitare. Pentru a preveni dependențele de orice gen, este esențial ca maturii să fie prezenți emoțional în viața copiilor de la cele mai fragede vârste. Iar atunci când întâmpină dificultăți, să consulte serviciile de asistență psihologică.

În cazul în care cunoști pe cineva care are nevoie de suportul specialistului pentru a face față tentației de a consuma droguri sau care se confruntă cu anumite dependențe, vorbește cu un matur de încredere, cu psihologul școlar, apelează Telefonul Copilului 116 111, ori scrie-ne la info@12plus.md.

Leave feedback about this

  • Rating