Ți s-a întâmplat să fii în situația de a lua anumite decizii și ai avut dificultăți? Uneori te gândești că maturitatea este perioada în care trebuie să iei mereu decizii, iar acest fapt te sperie cumva? Este adevărat, poate părea complicat, dar asta numai până în momentul în care înțelegi ce pași e bine să urmezi atunci când ai de luat decizii.
Înțelegi că ești în situația de a lua o decizie atunci când vrei să afli cum să îți atingi un anumit scop. Imediat cum se conturează scopul, mintea ta încearcă să găsească modalități de a realiza acest scop. Apropo, să știi că este foarte important să generezi cât mai multe idei, modalități de a-ți atinge scopul.
După ce ai generat maximum de versiuni pentru atingerea scopului tău, urmează să le analizezi pe fiecare în parte. Cercetează toate plusurile și minusurile, vezi ce vei câștiga sau pierde într-o situație sau alta, iar apoi alege cea mai bună modalitate de atingere a scopului tău.
Abia după ce vei realiza scopul propus prin cea mai bună modalitate identificată de tine, vei ști cu siguranță dacă opțiunea aleasă a fost una bună cu adevărat, iar asta pentru că vor urma consecințele reale.
Să rezumăm, luarea deciziilor presupune mai multe etape:
-
- identificarea scopului
- căutarea modalităților de atingere a scopului
- analizarea modalităților de atingere a scopului
- alegerea celei mai potrivite opțiuni
- realizarea scopului propus
- confruntarea cu consecințele reale ale alegerii făcute.
Este important să reținem că procesul de luare a deciziilor implică și riscuri:
• riscul să facem alegeri sub impulsul momentului;
• riscul să facem alegeri în baza unor beneficii rapide, fără a lua în calcul consecințele de lungă durată;
• riscul de a ceda sub presiunea părerii prietenilor sau semenilor.
Pentru ca deciziile luate să fie sigure, e bine să respecți câteva reguli:
1. Nu te grăbi și nu lua decizii sub presiune, fie a timpului (în condiții stresante), fie a prietenilor.
2. Ține minte! Deciziile bune se iau în stări de echilibru emoțional, pe bază de raționamente. În stări de excitare emoțională, cu emoții puternice (fie de bucurie sau de frică) nu se iau decizii prea bune.
3. Când decizia se bazează doar pe o singură opțiune, ar fi bine să căuți și alte opțiuni. Cu singuranță ar exista încă cel puțin 2!. Aici e momentul potrivit de a cere sfaturi de la o persoană de încredere.
4. Până la urmă, luarea deciziilor ca proces se învață, important este să nu ratezi această ocazie, să nu mergi pe calea cea mai ușoară, în care deciziile privind viața ta să fie luate de alte persoane.
5. Și ultima! Ține minte, s-ar putea să faci alegeri greșite. Utilizează aceste experiențe pentru a discuta și a analiza – unde procesul de luare a deciziilor a mers prost și cum e posibil ca deciziile să fie mai bune în viitor. Lecțiile învățate ar putea să prindă bine în situațiile ce vor urma.
Ai grijă de tine! Ia decizii cu responsabilitate și atunci când ai nevoie, apelează la psihologul 12PLUS.
Leave feedback about this