Articole Siguranță acasă

12plus.md: Adolescența pe înțelesul părinților

Se spune că părinte nu se naște nimeni, prin urmare, rolul de părinte se învață în timp și, desigur, se întâmplă aceasta cu participarea nemijlocită a copiilor. Dacă ți-a atras atenția acest mesaj, cel mai probabil, ai un adolescent/ă acasă și vrei să afli ce este adolescența, să înveți cum poți face față provocărilor vârstei și să găsești  cea mai bună modalitate de a comunica cu copiii ajunși la această etapă a vieții.  

Adolescența nu este o perioadă omogenă. Nu putem compara un copil de 11-12 ani cu unul de 18-19. Primul se afla la începutul adolescenței, iar al doilea este la sfârșitul ei.

Ca să înțelegem diferențele mai ușor, să cunoaștem care sunt cele 3 etape ale adolescenței:

  • adolescența timpurie (fete – 11 ani; băieți – 12 ani)
  • adolescența mijlocie (fete – 13 – 16 ani; băieți – 14 – 17 ani)
  • adolescența târzie (fete – 16 – 17; băieți – 18 – 21 ani)

Adolescența timpurie

În această perioadă, corpul trece prin anumite transformări, apar fire de păr în zonele intime, se măresc sânii, se schimbă vocea, băieții au poluții, iar la fete apare menstruația etc.

Acum veți observa și primele sentimente de amorezare, trăiri emoționale intense și contradictorii. Nu vă panicați dacă veți observa că adolescenții vor avea tendința să se distanțeze, este o trăire firească. Pe ei îi preocupă la această etapă mai mult locul lor în grupul de colegi, prieteni și sunt ușor atrași în grupuri unde li se acordă atenție și statut. Preferă să se izoleze și să de retragă din grupurile formale.

Adolescența mijlocie

La această etapă a adolescenței, de regulă, modificările corporale s-au produs. În schimb, apare deja și interesul pentru sexualitatea împărtășită cu o altă persoană. Tot acum, încep să apară și gândurile despre viitor.

Dacă în etapa precedentă distanțarea față de părinți era în faza inițială, acum devine și mai accentuată, adolescenții se îndepărtează de părinți și, în general, chiar de familie. De asemenea, tinerii ajunși la această vârstă devin membri fideli ai anumitor grupuri.

Adolescența târzie

Abia în jurul vârstei de 18 ani, adolescenții devin capabili să ia decizii și să își asume anumite responsabilități pe termen lung. Ei se pregătesc pentru viața de adult, iar relațiile intime, amoroase ajung pe primul plan.

Vei remarca, la această etapă, că relația ta în calitate de părinte se va îmbunătăți, pe măsură ce adolescentul, ajuns aproape matur, va prelua responsabilități.

În contextul în care știi deja care este specificul fiecărei etape a adolescenței, îl poți însoți, cu încredere, prin adolescență.

Pentru a-i fi un ghid bun și prieten de încredere, reține și aplică recomandările ce urmează:

  • Ascultă-ți copilul și respectă-i propria opinie;
  • Vorbește-i deschis și pe înțelesul lui despre sexualitate;
  • Stabilește reguli și respectați-le în egală măsură;
  • Respectă granițele copilului și pe ale tale;
  • Oferă-i posibilitatea să experimenteze, dar și timp să analizeze.

Adolescentul tău are nevoie de sprijin și încurajare. Fii alături de ei, deci, încurajează-l, oferă-i suportul!

Iar când ai și tu nevoie de ajutor, apelează la specialiști!