Articole Siguranță în comunitate

Alegerea carierei. Ești pregătit/ă?

Ai ajuns la vârsta adolescenței și tot mai des te gândești la o alegere importantă ce urmează să o faci și anume, alegerea carierei? Este firesc, majoritatea adolescenților explorează alternativele de carieră și încearcă să își identifice un rol profesional.

Ceea ce poate fi curios să știi este că: adolescenţa este perioada în care elevul îşi formează credinţele despre competenţa sa şi interesele vocaţionale. Să explicăm cum stau lucrurile!

  • Pe la 10-11 ani elevii au o bună înţelegere a ocupaţiilor şi a sinelui în relaţie cu aceste ocupaţii, înţelegere care crește o dată cu vârsta.
  • În jurul vâstei de 12 ani, elevii au o înțelegere mult mai realistă asupra profesiei la vârsta adultă. Ei înțeleg ce înseamnă salariul pentru munca prestată cât şi nevoia de educație pentru a presta o anumită meserie.
  • Pe la 14 ani, adolescenții conștientizează că munca adultului este încărcată emoțional, ceea ce-i ajută să perceapă aspecte ale potențialului negativ al muncii cum ar fi: insatisfacția, solicitările programului etc.
  • Astfel, către 16 ani, alegerea carierei devine un subiect pragmatic, raportat la competențele personale, valoarea socială a muncii, posibilitățile de angajare și remunerare a muncii.

Ai observat, structura intereselor se schimbă o dată cu vârsta, dar cu cât mai mult te maturizezi, cu atât mai realiste devin interesele vocaționale!
Cu toate acestea, singură vârsta nu rezolvă de la sine problema alegerii profesionale! E nevoie de suport și informare pentru a obține siguranța necesară.

E bine să știi că activitățile de orientare vocațională presupun pregătirea adolescenților pentru independență și flexibilitate în 5 domenii:

Cunoștințe despre sine (abilități, interese, valori personale)
• Informații despre profesii
• Luarea deciziei
• Planificare
• Rezolvare de probleme

Aceste competențe dobândite permit exercitarea unui CONTROL asupra propriei dezvoltări și asigură FLEXIBILITATE în managementul carierei. În acest sens poți căuta suport la un serviciu de consiliere vocațională, sa apelezi la psihologul școlii ori să participi la diverse seminare dedicate orientării în carieră.

Dar nu uita să împărtășești căutările tale cu părinții.

Părintele are un rol esențial în a-l ajuta pe adolescent să exploreze o mare diversitate de opțiuni educaționale în ideea de a alege variantele care se potrivesc cu așteptările, interesele și abilitățile lui. Fii deschis/ă cu părinții și împreună veți reuși să faceți cele mai bune alegeri!

Leave feedback about this

  • Rating