Ce facem dacă persoana dragă ne obligă?

Ești adolescent/ă și te-ai pomenit într-o situație în care persoana dragă te obligă să faci ceva împotriva voinței tale? Psihologul 12PLUS are un răspuns pentru tine.

  • Reține, nici un tip de relație nu presupune renunțarea la propriile nevoi, vise, libertatea de a alege sau a lua decizii care te privesc pe tine personal.
  • Orice acțiune care îți provoacă disconfort sau alte stări negative nu poate însemna dovadă de iubire.
  • Dacă prietenul/a nu recurge la metode dure însă, într-un final, îți dai seama că ai acceptat să faci ceea ce nu ai vrut tu – acesta este un semn ca ești într-o relație cu un manipulator/oare.

Respectarea legii este o obligație, dar orice altă obligațiune impusă de cineva este ABUZ.

CE ÎȚI POATE FI DE FOLOS ACUM?

Amintește-ți ce te-a apropiat de această persoană.

  • Cât de mult corespunde relația în prezent cu ceea ce ți-ai dorit la început?
  • Cum erai tu înainte de a intra în această relație?
  • Ce schimbări s-au produs în tine și în jurul tău de când ești cu această persoană?
  • Scrie pe o hârtie toate momentele care te-au făcut să suferi, să te simți tradat/ă, mințit/ă, umilit/ă  etc. Citește ce ai scris. Ce simți după ce ai citit?

Dacă simți că e suficient ca persoana respectivă să își ceară iertare și să îți declare iubire pentru ca tu să rămâi în această relație toxică, recitește ce ai scris.

E bine pentru tine dacă poți ierta. Nu este absolut necesar să rămâi în această relație ca dovadă a iertării.

Dacă ai realizat că ești lângă o persoană care nu te iubește cu adevărat, te manipulează, te consideră proprietatea sa, este cazul să iei o decizie în favoarea ta și a viitorului tău.

Imaginează-ți că în situația ta este cineva foarte apropiat ție. Ce i-ai spune? Ce ar avea nevoie să facă? La cine i-ai recomanda să apeleze? Ai putea face și tu aceleași lucruri? De ce ai nevoie pentru a fi mai protejat/ă? Cine te poate susține?

Când ai nevoie de ajutor, apelează la o persoană de încredere, dacă ești în pericol apelează telefonul copilului 116 111 sau 112!

 

Răspuns oferit de Dumitrița Dreglea, psiholog 12PLUS.

LEAVE YOUR COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Loading...