Articole Siguranță în comunitate

Ce facem dacă persoana dragă ne obligă?

Ești adolescent/ă și te-ai pomenit într-o situație în care persoana dragă te obligă să faci ceva împotriva voinței tale? Psihologul 12PLUS are un răspuns pentru tine.

  • Reține, nici un tip de relație nu presupune renunțarea la propriile nevoi, vise, libertatea de a alege sau a lua decizii care te privesc pe tine personal.
  • Orice acțiune care îți provoacă disconfort sau alte stări negative nu poate însemna dovadă de iubire.
  • Dacă prietenul/a nu recurge la metode dure însă, într-un final, îți dai seama că ai acceptat să faci ceea ce nu ai vrut tu – acesta este un semn ca ești într-o relație cu un manipulator/oare.

Respectarea legii este o obligație, dar orice altă obligațiune impusă de cineva este ABUZ.

CE ÎȚI POATE FI DE FOLOS ACUM?

Amintește-ți ce te-a apropiat de această persoană.

  • Cât de mult corespunde relația în prezent cu ceea ce ți-ai dorit la început?
  • Cum erai tu înainte de a intra în această relație?
  • Ce schimbări s-au produs în tine și în jurul tău de când ești cu această persoană?
  • Scrie pe o hârtie toate momentele care te-au făcut să suferi, să te simți tradat/ă, mințit/ă, umilit/ă  etc. Citește ce ai scris. Ce simți după ce ai citit?

Dacă simți că e suficient ca persoana respectivă să își ceară iertare și să îți declare iubire pentru ca tu să rămâi în această relație toxică, recitește ce ai scris.

E bine pentru tine dacă poți ierta. Nu este absolut necesar să rămâi în această relație ca dovadă a iertării.

Dacă ai realizat că ești lângă o persoană care nu te iubește cu adevărat, te manipulează, te consideră proprietatea sa, este cazul să iei o decizie în favoarea ta și a viitorului tău.

Imaginează-ți că în situația ta este cineva foarte apropiat ție. Ce i-ai spune? Ce ar avea nevoie să facă? La cine i-ai recomanda să apeleze? Ai putea face și tu aceleași lucruri? De ce ai nevoie pentru a fi mai protejat/ă? Cine te poate susține?

Când ai nevoie de ajutor, apelează la o persoană de încredere, dacă ești în pericol apelează telefonul copilului 116 111 sau 112!

 

Răspuns oferit de Dumitrița Dreglea, psiholog 12PLUS.

Leave feedback about this

  • Rating