Articole Siguranță acasă

Rolul tatălui în viața adolescentului 

Taţilor le revine o responsabilitate mare în educarea copiilor şi, după cum o demonstrează studiile, prezenţa lor are un impact deosebit asupra copilului, mai cu seamă a adolescentului care parcurge o etapă de maturizare în care autoritatea părinților trece printr-o perioadă de regândire.

Atunci când taţii se implică în viaţa copiilor lor, aceştia sunt mai independenți, mai încrezători şi au mai multe șanse de succes la şcoală.

Adolescența,  o etapă oarecum confuză pentru copil, poate fi la fel de confuză și pentru părinte (tată). Ea presupune schimbare pentru fiecare membru al familiei. Părintele își dorește să păstreze un control adecvat asupra siguranței adolescentului, dar și să-i ofere ocazii de exercitare și asumare a responsabilităților.

Pentru o maturizare adecvată a adolescentului, familia (mama, tata și buneii) trebuie să regândească modul în care participă la viața copilului și să-și focuseze pe negociere cu adolescentul și nu pe impunere.

Asta însă este dificil de realizat dacă stilul de comunicare și responsabilitățile între părinți (în special a tatălui), dar și față de copil sunt repartizate într-un mod autoritar.

Iată câteva strategii care pot ajuta tații să se implice în viața adolescentului:

–              Păstrați obișnuința de a asculta adolescentul, fără a sugera/recomanda ceva anume atunci când el vă povestește despre sine, școală sau prieteni. Puneți întrebări mai multe? (Cum de a decis așa?, Ce vrei să spui cu asta?, Ce crezi tu despre asta? Vrei să știi ce cred eu?)

–              Povestiți adolescentului despre propria adolescență(de băiat), despre dilemele și problemele din acea perioadă. Povestiți despre greșeli și decizii luate, ce v-au învățat ele și ce era bun în acea perioadă. Nu e necesar să faceți paralele în spiritul – voi tinerii de azi aveți atâtea, iar noi nu aveam nimic și eram mulțumiți. Asemenea paralele pot fi privite o critică ascunsă și va depărta adolescentul.

–              Povestiți adolescentului despre propria dragoste din adolescență. Cum ați înțeles că vă plăcea cineva, cum a fost, cît a durat și cum v-ați despărțit.

–              Discutați în privat, la ceai în cafenea sau parc sau făcând ceva împreună. Indirect o oră de timp în doi transmite adolescentului că tatăl chiar dacă e ocupat cu munca sau hiperesponsabil.

–              Dacă vă certați cu mama adolescentului, obișnuiți-vă să vă împăcați tot de față cu el/ea, în așa fel ca adolescentul să învețe că maturii știu să ajungă la compromise, mai ales dacă acestea îl privesc pe adolescent

–              Povestiți despre cum ați cunoscut-o pe mama/soția și cum ați ajuns să deveniți o familie.

–              Nu luați decizii care privesc adolescentul fără a-l consulta sau a explica clar de ce a fost nevoie să luați o asemenea decizie.

–              Citiți cărți/jucați jocuri sau încercați să faceți o activitate pe care o face și adolescentul – exprimați-vă opinia despre și cereți opinia adolescentului

–              Dacă petreceți mult timp la muncă mergeți cu adolescentul la propria muncă și lăsați-l să vă cunoască din spusele colegilor de serviciu, dar și să vă observe muncind. Asta îi va oferi ocazia să vadă și audă altfel, și să vadă responsabilitatea tatălui care acasă e diferit.

–              Alegeți și faceți periodic activități (asemănătoare ritualurilor) pe care le face tata cu adolescentul – de ex: tata și băiatul/fata fac împreună cina de sâmbătă, schimbați rolurile tradiționale din familie și arătați un exemplu de colaborare.

–              Exprimați-vă iubirea față de soție în mod deschis sau clar pentru adolescent. Un exemplu de grijă și preocupare matură pentru sexul opus este cel mai bun exemplu de cum trebuie tratate femeile.

*Acest material a fost elaborat în cadrul proiectului „Cultivarea participării adolescenților în activitățile de familie” cu suportul UNICEF Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNICEF-Moldova.

Leave feedback about this

  • Rating