Articole Siguranță acasă

Sarcină neplanificată – cum să o comunici părinților?

Sarcina neplanificată devine o problemă pe care un adolescent singur, fără o persoană matură de încredere, nu o poate rezolva.

Dacă te afli într-o asemenea situație, în primul rând, este esențial ca, în cel mai scurt timp, să iei o decizie importantă de care va depinde, într-o mare măsură, calitatea și traseul vieții tale.

Va trebui sa decizi împreună cu medicul, partenerul și, după caz, cu părinții tăi, dacă păstrezi sau nu sarcina.

Totodată, indiferent de decizia ta, dacă ești minoră, adică nu ai împlinit vârsta de 18 ani, nu vei putea acționa fără a-i implica pe părinții tăi.

Dacă îți este frică să le comunici părinților situația ta, recomandarea psihologului, în acest caz, este să nu te gândești la modul în care tata sau mama, de regulă, reacționează când sunt supărați pe tine. Gândește-te la acele emoții pe care le-ai avea tu, dacă ai ști că fata ta este însărcinată, dar nu îndrăznește să-ți spună despre acest lucru.

Vei avea mai multe emoții, printre care, la sigur, vei trăi sentimentul de apropiere și dorința de a o ajuta pe fiică să treacă prin această experiență cu cât mai puține leziuni sufletești și suferințe fizice.

Apoi trebuie să știi că în R. Moldova există lege în baza căreia orice act sexual cu o persoană mai mică de 16 ani este interzisă și persoana matură care știe despre faptul că persoana nu a atins vârsta de 16 ani, dar a întreținut raporturi sexuale, comite o încălcare de lege. Dacă ai mai puțin de 16 ani, atunci să știi că va trebui să declari persoana cu care ai întreținut relațiile sexuale.

Dacă ai mai mult de 16 ani și ai avut o relație sexuală de bună voie, fără să fi fost influențată, intimidată sau abuzată, atunci va trebui să analizezi situația aceasta atât cu părinții, cât și cu partenerul tău.

Dacă întâmpini dificultăți în a comunica cu părinții, poți să soliciți o consultație individuală cu psihologul 12plus.

 

Leave feedback about this

  • Rating