Părinții îmi cer uneori părerea, dar de obicei, hotărăsc ei. Ce rost mai are să mă implic dacă nu am cum să-i conving? Ce sens are să spun ce cred, dacă oricum decid ei? Ți se întâmplă să gândești astfel când vine timpul deciziilor în familie, iar părinții sau alți adulți cu puterea deciziei nu țin cont de părerea ta?
Să știi că astfel de situații se întâmplă în multe familii și asta deoarece părinții se despart mai greu de puterea deciziei. E firesc, pentru că părinții sunt responsabili pentru binele tău, chiar dacă la această vârstă ți se pare contrariul.
Reține! Atunci când în familie se iau anumite decizii asta înseamnă că se alege cea mai bună și sigură cale, pentru a evita pericolele, obstacolele sau alte surprize neplăcute. Și acum să răspundem la o întrebare esențială:
De ce să te implici în luarea deciziilor?
Implicarea în luarea deciziilor în familie, pornește de la adulți, dar e bine ca și tu să-ți expui părerea, mai ales dacă :
- Decizia te vizează direct sau vei fi afectat/ă de ea
- Vrei să ți se respecte părerea
Comunicarea cu maturii se învață și nu e complicat!
În articolul următor vei afla cele 3 metode de a te implica în luarea deciziilor în familie.
*Acest material a fost elaborat în cadrul proiectului „Cultivarea participării adolescenților în activitățile de familie” cu suportul UNICEF Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNICEF-Moldova.
Leave feedback about this