Vrei sa recunoști imediat minciuna? Adevărul este că toți mințim. Minciuna este o modalitate de a ne proteja de situațiile neplăcute. Este o descoperire pe care o facem încă în copilărie pentru a ne scuti de dezaprobare, critică sau pedeapsă.
Mai târziu, descoperim că putem folosi minciuna pentru a obține ceva. Unii au perceput-o drept o cale ușoară de a satisface propriile interese. Alții, din cauza că rezultatul nu a fost pe măsura așteptărilor și mustrările de conștiință au fost mai greu de suportat, au renunțat să mintă.
Există și minciună patologică, care nu este planificată, dar folosită aproape tot timpul. Cei care cunosc pe cineva care minte permanent vor confirma că, de cele mai multe ori, aceștia se încurcă în propriile minciuni. Din păcate, nu este ușor de descoperit la început, când cunoști prea puține detalii despre persoana respectivă. În aceste cazuri este cel mai dificil de înțeles ce este adevărat. Minciuna pentru ei este ca un scut împotriva vulnerabilității pe care o simt în raport cu adevărul despre ei.
Unii consideră că nu au mințit dacă au evitat sa răspundă la o întrebare. Orice adevăr nespus, ascuns, denaturat sau prezentat altfel decât în realitate – este o minciună.
Da, toți mințim. Minciunile nevinovate probabil că nici nu merită o atenție deosebită. Totuși, oricât de neînsemnate ar fi, dacă neadevărurile sunt spuse de cineva drag, ne fac să ne simțim trădați, lipsiți de importanță, dezamăgiți.
Nu avem posibilitatea de a verifica în detaliu și cu o garanție de 100% dacă cineva ne minte. Avem însă, o intuiție care ne poate semnala că undeva, în povestea auzită, s-a strecurat un neadevăr.
-
Fii atentă la cât de mult corespund cuvintele cu faptele.
-
Urmărește limbajul non-verbal atunci când știi că spune adevărul. Astfel vei observa schimbările care apar atunci când minte.
-
Cei care mint se încurcă în detalii. Adresează întrebări concrete, spontan și fără a crea impresia unui interogatoriu.
Cei care mint cu regularitate ajung să creadă singuri în ceea ce spun. Nu va fi ușor să descoperi minciuna. Uneori vrei sa descoperi adevărul însă nu ești pregătită sa îi faci față. Gândește-te mai întâi, ce ai face dacă vei descoperi ceea ce nu îți place?!
Cei care au fost dezamăgiți într-o relație, după mult timp, vor recunoaște că au simțit că au fost mințiți încă de la început, însă nu au vrut să vadă adevărul.
Noi tindem să credem și să auzim ceea ce vrem să auzim. Da, adevărul doare, însă deciziile greșite și timpul pierdut sunt și mai dureroase.
Autor: Dumitrița DREGLEA, psiholog 12PLUS
Leave feedback about this