Articole Noutăți Siguranță în comunitate Siguranță la școală

Cum să faci față presiunii sociale în adolescență: Recomandările psihologului

Pe 12 august, sărbătorim Ziua Internațională a Tineretului, dedicată recunoașterii potențialului și creativității tinerilor din întreaga lume. Dar ce înseamnă, cu adevărat, să fii adolescent/ă în 2024? Într-o eră în care tehnologia avansează rapid și globalizarea redefinește limitele, tinerii au oportunități unice, dar se confruntă și cu multe provocări. 

Presiunea socială: O provocare majoră pentru adolescentul de azi 

Presiunea socială asupra adolescenților se manifestă prin așteptările exagerate ale colegilor, familiei, social media și societății, care impun standarde înalte și uneori nerealiste. De la a arăta într-un anumit fel până la a obține performanțe academice impecabile, adolescenții se confruntă cu provocări care devin copleșitoare.  

Ce amprente lasă presiunea socială asupra vieții adolescenților? 

  • Stres și anxietate: Presiunea constantă pentru a se conforma normelor sociale sau a excela în diferite domenii poate duce la un nivel crescut de stres și anxietate. Tinerii pot simți că nu reușesc să facă față așteptărilor ridicate. Neputința resimțită blochează capacitatea lor de a găsi soluții, considerându-se inutili. 
  • Neacceptarea de sine: Compararea cu colegii sau influencerii de pe rețelele sociale poate afecta stima de sine a adolescenților. Percepția că nu îndeplinesc standardele idealizate poate conduce la sentimente de insuficiență și scăderea încrederii în sine. 
  • Comportament riscant: Pentru a evita respingerea socială, unii adolescenți pot recurge la comportamente riscante sau pot fi atrași de grupuri care promovează comportamente dăunătoare. Aceste comportamente pot avea consecințe negative pe termen lung asupra sănătății și bunăstării lor. 

Cum adolescenții pot avea grijă de sănătatea lor mintală?  

  • Relațiile sănătoase cu părinții: Este extrem de important ca părinții să creeze un mediu în care adolescenții se simt în siguranță. Discuțiile deschise și sincere, continuitatea și perseverența unui părinte prezent și iubitor ajută la reducerea anxietății. 
  • Așteptări realiste: Atât adolescenții, cât și părinții ar trebui să se concentreze pe obiective realizabile și să evite presiunea de a atinge perfecțiunea. 
  • Activități de gestionare a stresului: Exercițiile fizice, meditația și activitățile creative sunt practici ce nu doar ajută la reducerea nivelului de stres, dar contribuie și la o stare generală de bine. 
  • Limitarea expunerii la social media: Într-o eră digitală, unde rețelele sociale pot amplifica presiunea socială, este important să se stabilească limite privind timpul petrecut și informația consumată pe aceste platforme. Promovarea unei utilizări conștiente și echilibrate a rețelelor sociale poate reduce impactul negativ al acestora. 
  • Încurajarea acceptării de sine: Tinerii ar trebui să fie învățați să-și aprecieze unicitatea și diversitatea personală prin valorificarea punctelor forte și mobilizarea acestora. Participarea la activități care le permit să își descopere și să își valorifice talentele poate contribui la construirea unei imagini de sine pozitive și poate amplifica capacitatea de reziliență. Implicarea, susținerea și ajutorul venit din partea părinților, profesorilor, prietenilor sunt importante și trebuiesc oferite necondiționat. 

 Sfaturi de la psiholog: Cum să facem față presiunii sociale? 

Adriana Bolun, psihologă a chatului online 12PLUS, oferă câteva sfaturi esențiale pentru adolescenți: 

  • Ai grijă de corpul tău: consumă alimente sănătoase, hidratează-te bine, dormi suficient.  
  • Utilizează tot ceea ce-ti oferă siguranță: atunci când te vei simți lipsit de energie, când lumea îți va pare schimbătoare și nu vei ști unde îți găsești locul vei putea reveni mereu acolo unde te simți sigur și vei putea găsi puteri să începi din nou; 
  • Implică-te și fii parte: creează-ți prietenii cu care ai valori comune, în compania cărora te simți confortabil și cărora le poți cere ajutor; 
  • Valorifică-te: găsește punctele tale forte și jonglează cu ele, centrează-te pe ceea ce îți reușește și dezvoltă-ți aceste abilități. 
  • Investește în tine: citește, învață, socializează, mișcă-te în direcția sinelui pe care-l visezi! 

De Ziua Internațională a Tineretului, dar și în fiecare zi este important să recunoaștem că fiecare adolescent/ă merită să se simtă susținut/ă și înțeles/easă. Presiunea socială poate fi copleșitoare, dar trebuie să fie confruntată. Serviciul anonim și gratuit 12 Plus oferă un spațiu sigur și accesibil unde adolescenții/adolescentele primesc suport și răspunsuri de la psihologi calificați. 

Chatul online 12 Plus este activ 7/7, între orele 11:00-23:00, pe platforma www.12plus.md, creată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC). 

Leave feedback about this

  • Rating