S-a întâmplat probabil să auzi deseori în diferite contexte cuvintele „sex” și „sexualitate”. Dacă te-ai întrebat ce înseamnă ele și care este diferența, dar nu ai reușit să găsești o explicație accesibilă, îți propunem să citești articolul ce urmează, pentru a afla care este totuși diferența dintre „sexualitate” și „sex”.
Pentru început e bine de notat faptul că „sexualitatea” nu se egalează cu noțiunea de „sex”.
Sexualitatea este o componentă pozitivă a personalității la fel ca și cea spirituală, socială, emoțională, mentală sau profesională. Sexualitatea implică aspecte diverse, de la acceptarea propriului corp până la luarea deciziilor în mod responsabil.
Dezvoltarea unei sexualități armonioase nu începe odată cu debutul relațiilor sexuale. Aceasta începe mult mai devreme și se datorează specificului corpului uman. Sexualitatea începe cu cunoașterea propriului corp și recunoașterea diferențelor de gen care se întâmplă la vârsta de 2-3 ani.
Ceea ce trebuie să știi este că sexualitatea este trăită și exprimată în diverse moduri și la vârste diferite: prin gânduri, convingeri, atitudini, comportamente, practici, roluri și relații și asta este normal.
În adolescență, nu este rușinos să manifești interes crescut faţă de informaţiile din media sau internet despre sexualitate ori să ai vise, fantezii intime. Este foarte importantă sursa din care te informezi. Alege site-uri destinate adolescenților, discută cu un adult de încredere, acesta poate fi părintele sau un specialist.
Este ceva firesc, dacă ești adolescent/ă să dorești să arăți bine și să placi persoanei dragi, iar pentru asta să stai minute în șir în fața oglinzii potrivind rujul cu rochia sau aranjându-ți părul cu gel. Plimbările în cuplu, scrisorile, întâlnirile, curtarea, atingerile şi jocuri erotice – și acestea sunt manifestări ale sexualității și este firesc să treci prin toate aceste senzații și trăiri.
Trăirea acestor senzații noi ar putea să sperie unii adolescenți, iar pe alții să-i facă să se simtă rușinați petru ceea ce simt. Nu este cazul nici să te sperii, nici să-ți fie rușine.
Sigur, trebuie să iei în calcul că trăirea propriei sexualități în adolescență presupune și responsabilitate. Sexualitatea nu este doar despre senzațiile corporale, ci este și despre modul în care îți înțelegi emoțiile, sentimentele de iubire, afecțiune, prietenie, intimitate și cunoaștere. Este și despre siguranță, altfel spus, este important să cunoști, să poți recunoaște comportamentele de risc care ar putea să te facă vulnerabil și să te afecteze emoțional sau chiar fizic. De exemplu, transmiterea pozelor nud persoanei pe care o simpatizezi sau intenția de a pleca la o petrecere pe noapte cu prietenii, îmbrăcîndu-te sexy – sunt acțiuni de risc.
Sexualitatea în sine nu este o amenințare, trebuie să ai grijă și să fii responsabil/ă cum o trăiești.
Leave feedback about this