Adolescența este o perioadă a schimbărilor. Multe decizii pe care le iei acum pot avea un impact asupra viitorului tău. Unele comportamente pentru care te îngrijorezi se pot dovedi a fi normale. Dar există și comportamente riscante care au consecințe nedorite atât pentru tine cât și pentru ceilalți. E bine să aflăm despre ele, ca să știm cum să acționăm corect în diverse situații.
Droguri & alcool
Știi desigur, consumul de alcool sau droguri are efecte negative asupra corpului tău, deși aceste consecințe s-ar putea să nu le resimți imediat. Dar cel mai mare pericol al consumului este faptul că efectele alcoolului și a altor substanțe nocive te fac vulnerabil față de abuzul sexual, sexul neprotejat, infectarea cu boli sexual transmisibile, sarcina nedorită și chiar pot cauza dependență.
Indiferent dacă folosești alcool din curiozitate, la insistența semenilor, sau crezi că așa vei scăpa de stres ori emoții, consecințele consumului rămân acleleași. Iată care sunt acestea:
- pe termen scurt:
- îți va fi dificil să iei decizii;
- îți va fi dificil să înțelegi clar ce faci și care pot fi consecințele comportamentului tău;
- riști să faci acțiuni periculoase, să conduci în stare de ebrietate, să te implici în relații sexuale neprotejate, să fii agresiv/ă sau violent/ă etc.);
- b) pe termen lung:
- afectează dezvoltarea normală a creierului;
- crește riscul de dezvoltare a diferitor tipuri de cancer.
E bine să ții cont de faptul că alcoolul, drogurile, fumatul nu ameliorează problemele ci le agravează.
Dacă consumul de alcool sau droguri îți creează dificultăți ție sau unui prieten de-al tău, este important să cauți ajutor. Discută cu un părinte, profesor de încredere, medic, psiholog sau alt adult care te poate ajuta.
Cheamă imediat ambulanța dacă observi:
- Semnele intoxicației cu alcool:
- pierderea cunoștinței;
- bătăi de inimă lente sau neregulate;
- vomă;
- convulsii;
- temperatură a corpului scăzută;
- piele foarte palidă sau roșie;
- b) semnele unei supradoze de droguri:
- pierderea cunoștinței;
- durere în piept;
- transpirație în exces;
- halucinații/delir;
- respirație frecventă;
- convulsii sau mișcări incontrolabile;
- febră;
- tahicardie sau bătăi neregulate ale inimii;
- piele palidă și rece.
Tutunul mestecat, țigara electronică se numără și ele printre tentațiile adolescenților, ascunzând pericole greu de identificat la prima vedere. Dar e bine să consțientizați faptul că dacă nu vreți să vă gândiți la consecințele grave ale consumului, aceasta nu înseamnă că veți fi scutiți și de consecințele grave care, dovedit fapt, se resimt în timp.
Anabolice pentru masa muscularã. Tinerii din ce în ce mai des folosesc anabolice pentru a creşte masa muscularã şi a îmbunătăţi abilităţile sportive. În medicină acestea sunt utilizate pentru tratarea disfuncțiilor hormonale, pubertatea întârziatã sau pierderea masei musculare cauzate de anumite boli. E bine să fii conștient/ă înainte de a te lăsa sedus/ă de publicitate sau insistențele amicilor că utilizarea acestora în alte scopuri decât la recomandarea medicului nu este sigurã, ba chiar este ilegală deoarece au efecte negative de lungã durată și periculoase asupra creierului şi a corpului.
*Acest material a fost elaborat în cadrul proiectului „Cultivarea participării adolescenților în activitățile de familie” cu suportul UNICEF Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNICEF-Moldova.
Leave feedback about this