Articole Siguranță online

Ce faci dacă ești amenințat sau jignit online?

Mediul online este un loc cu multe oportunități de comunicare și informare, dar și locul unde tinerii se pot confrunta cu situații ciudate, neclare și chiar periculoase.

Online obișnuiești să:

  • faci cunoștință cu oameni, uneori oameni pe care nu îi cunoști în viața reală,
  • comunici periodic despre tine sau viața ta prin poze, postări cu texte personale,
  • distribui materiale care spun despre tine lucruri precum: interesele tale, locurile unde mergi, oamenii cu care prietenești sau și mai mult, emoțiile și sentimentele tale față de cineva.

Toate acestea pot fi cunoscute despre tine dacă profilul tău pe o rețea de socializare are asemenea date pe care TU DECIZI să le postezi acolo.

Online, unii tineri pot face anumite lucruri cu scopul de a te înjosi, de a face glume pe seama ta sau chiar a provoca reacții de supărare, toate cu intenția de a-și demonstra sie și altora că sunt “puternici”. Apropo, asta nu înseamnă că sunt puternici precum vor să pară!

Deseori, băieții și fetele se amuză sau jignesc online deoarece :

  • Nu au obținut de la tine ce au vrut (o poză, o discuție dorită sau pentru că ai refuzat să le îndeplinești un moft).
  • Au intenția de a se amuza, a jigni pentru a le demonstra altor prieteni că sunt COOL sau că pot obține ce-și doresc de la oricine.

Băieții frecvent pot cere fetelor poze, întâlniri și avansuri, iar dacă nu obțin, pot recurge la amenințări, jigniri sau glume pe seama asta. Toate însă nu sunt decât niște răspunsuri disperate și lipsite de respect.

Băieții în raport cu alți băieți, fetele în raport cu alte fete, de asemenea pot face comentarii jignitoare sau pot folosi pozele lor (modificându-le în scop de batjocoră) tot cu intenția de a demonstra altor prieteni că sunt COOL și oarecum puternici/e prin faptul că nu-i respectă pe alții.

Dar cele mai frecvente situații amenințătoare, periculoase pot apărea atunci când CINEVA (indiferent dacă îl/o cunoști sau nu) având anumite intenții, folosește acele informații pentru un anumit scop.

Apropo, unii oameni pot avea intenții ascunse și în acest scop își creează conturi false pe rețelele de socializare. Ca să stai departe de astfel de persoane și situații riscante, rămâi în zona de siguranță. Iată câteva recomandări în acest sens:

  • Evită să comunici online date personale despre tine gen: nume, vârstă, persoanele cu care ești în relație sau locul/adresa unde locuiești. Nu publica date false despre vârsta ta – asta poate crea impresii false despre tine și te poți pomeni cu adulți rău intenționați care vor căuta să facă cunoștință cu tine.
  • Nu accepta prietenia persoanelor necunoscute sau profilul cărora ți se pare dubios ori neclar.
  • Raportează către rețeaua de socializare dacă conținutul pe care îl postează este necenzurat și “ieși din prietenie”.
  • Raportează unei persoane de încredere dacă începi comunicarea cu cineva necunoscut și acesta îți se cer poze ori îți adresează comentarii jignitoare la poze.
  • Întrerupe imediat comunicarea și nu răspunde la întrebări sau comentarii dacă primești mesaje cu amenințări sau jigniri la adresa ta.
  • Salvează conversația, fă screenshot al ultimelor mesaje primite pentru a demonstra, dacă va fi cazul.
  • Nu relua comunicarea, iar dacă observi că îți cere prietenie repetată – procedează la fel: “unfriend”, „block user” și nu răspunde la comentarii sau întrebări.
  • Apelează telefonul copilului – 116 111.

În cazul când cineva pe care cunoști – prieten/ă, iubit/ă – scrie mesaje jignitoare la adresa ta, folosește pozele tale fără acordul tău imediat:

  • Sună acea persoană și roag-o să șteargă conținutul sau acea postare cu comentarii ori mesaje jignitoare la adresa ta. Scrie un mesaj în privat și roagă același lucru dacă nu ți se răspunde la telefon ori nu cunoști persoana.
  • Avertizează-l/o că dacă nu o va face, îl/o vei denunța adulților (părinte, profesoară/director).
  • Denunță persoana dacă nu ține cont de solicitarea ta. Un prieten/iubit care ține la tine – o va face imediat dacă ține cu adevărat la tine și la prietenia voastră.
  • Anunță părinții tăi sau pe cineva de încredere despre ce se întâmplă, apelează telefonul copilului – 116 111 – sau lasă un mesaj pe 12 plus.md.

Orice ai alege, este important să iei măsuri și să îți aperi dreptul de a fi tratat cu respect, astfel, ceilalți vor înțelege că ești serios și vor fi opriți din a face rău.

ATENȚIE! Dacă ești în pericol real, sună la Serviciul unic pentru apelurile de urgență – 112!

Autor: Sergiu TOMA, psiholog 12PLUS

Leave feedback about this

  • Rating