Articole Siguranță la școală

Ce poți face ca să uiți o persoană?

Dacă îți sună cunoscută fraza ,,Ce pot face ca să uit pe cineva?”, te invităm să citești răspunsul psihologului la una dintre cele mai frecvente întrebări ale adolescenților. 

Mă întreb, ce își dorește, de fapt, persoana care vrea să uite pe cineva?! Să uite chipul/ vorbele/ acțiunile/ comportamentele/ evenimentele în care au fost implicați?

Bănuiesc că mai există ceva important – dorești să uiți persoana (vorbe/ acțiuni/ evenimente) care se asociază în gândire cu un șir de trăiri (stări/ emoții) neplăcute, adică îți dorești să uiți ceva care îți produce suferință (durere psihică).
Deci, nu voi răspunde la întrebarea inițială „Ce trebuie să faci ca să uiți o persoană?”, ci la întrebarea „Cum să elimini gândurile despre CINEVA, gânduri care îți produc suferință?”

Pasul 1:

  • Verifică cât timp pe zi acorzi gândurilor cu privire la această persoană.
  • Observă ce emoții îți apar.
  • Atrage atenția cum îți influențează comportamentul aceste emoții.

Dacă răspunzi aproximativ astfel: „Îmi apar gânduri despre ea/ el aproape în tot timpul liber, iar uneori îmi apar și atunci, când trebuie să fac ceva, perturbându-mi activitatea. Mă simt foarte trist, zbuciumat, într-un cuvânt neplăcut, dar nu pot stopa aceste gânduri”.

Să știi că ești dominat de gânduri obsesive, ele apar involuntar și nu dispar indiferent de cât de tare nu te-ai strădui.

Pasul 2:

  • Pune în aplicare strategia celor 2 fluxuri de idei.

Pornim de la principiul că în același timp nu poți avea două gânduri. Atunci trebuie să reușim, imediat cum apar gândurile nedorite, să facem o comutare pe un flux de idei. Mulți propun să ne gândim la ceva pozitiv. Dar gândirea pozitivă, în acest caz, nu funcționează! Trebuie să punem în aplicare gândirea, dar într-un mod specific.

Încercați să faceți următorul exercițiu:

Uită-te în jur și numește toate obiectele care te înconjoară, dându-le nume, adică pronunțând „în minte” denumirea acestor obiecte (canapea, masă, carnet, stilou, oglindă, fereastră….). Dacă ai terminat de enumerat obiectele, atunci treci la denumirea culorilor care te înconjoară. Străduiește-te nu doar să treci cu privirea ceea ce te înconjoară, dar să dai un nume fiecărui obiect, astfel, vei activa cel de-al doilea flux de gândire. Respectiv, în acest moment, gândirea care nu poate fi în 2 locuri concomitent se va retrage din zona gândurilor ce provoacă suferință, comutându-se pe un canal emoțional neutru. Încearcă să rămâi în acest proces cât mai mult posibil, câștigând timp pentru a te echilibra emoțional.

Pasul 3:

Dacă nu reușești să pui în aplicare strategia celor 2 fluxuri de idei, bănuiesc că ai nevoie de ajutorul unui psiholog, împreună cu care să descoperi din ce cauză gândurile acestea nu te părăsesc. În unele situații, se descoperă că există unele experiențe dureroase mai complicate, iar ele necesită a fi abordate împreună cu un specialist.

Ai grijă de tine!

Răspuns oferit de Oxana Șevcenco, psiholog 12plus

Leave feedback about this

  • Rating