Vlog

Ce este securitatea psihologică?

Bună ziua tuturor!

Sunteți pe platforma 12+ și astăzi vom vorbi despre securitatea psihologică.

Securitatea psihologică este starea interioară în care înțelegeți și simți, la nivelul corpului și la nivel emoțional, că totul merge bine, vorbind la mod general; că vă puteți realiza la maxim, sau cel puțin atât cât vă doriți acest lucru. Cu alte cuvinte, pentru a vă recunoaște starea de securitate psihologică, aveți nevoie de 4 indicatori.

În primul rând, este vorba de starea corpului dumneavoastră, a organismului și anume despre acest lucru, de altfel, vom vorbi astăzi. În al doilea rând, este starea emoțiilor dumneavoastră și, în al treilea rând, este starea gândurilor, a credințelor, atitudinilor dumneavoastră sau a ceea ce numim stări cognitive. Și apoi este vorba despre comportamentele sau acțiunile pe care le întreprindeți sau nu le întreprindeți, în anumite situații.

Așadar, să vorbim despre stările corporale sau despre cum reacționează corpul nostru atunci când ne simțim în siguranță sau, dimpotrivă, ne simțim neprotejați. Ce se întâmplă? S-ar putea să simțiți că vă bate inima, că vă crește tensiunea arterială și ați putea înțelege acest lucru prin zgomote ce pot apărea în cap, ați putea avea o oarecare greutate internă, sau dintr-odată să vi se facă cald, să vi se ridice temperatura, sau vă apară brusc crampe, sau să simțiți că vă vine greu să respirați. Acest lucru se poate întâmpla brusc, dintr-o dată, într-o anumită situație, dar poate fi și de natură cronică. În cel de-al doilea caz, dacă afecțiunea este cronică, cel mai probabil ea va fi însoțită și de probleme sau dificultăți de nutriție. De exemplu, veți simți foame întruna sau, dimpotrivă, nu veți avea foame deloc, adică veți refuza să mâncați și nu veți avea poftă de mâncare. Adesea aceste probleme sunt însoțite și de dificultăți de somn: de exemplu nu puteți adormi, vă treziți greu sau nu vă puteți trezi mult timp, sau deseori vă treziți în timpul nopții, nu puteți adormi din nou mult timp, și tot felul de afecțiuni de acest gen. Toate acestea caracterizează și starea de spirit interioară a dumneavoastră sau vă informează că ceva nu este în regulă.

Ce ar trebui să faceți în asemenea situații? Ei bine, în primul rând, înainte de a face ceva, trebuie să vă ascultați și să vă prindeți, să vă înțelegeți, stările fizice interioare, astfel încât să înțelegeți că corpul vostru, organismul vostru, vă informează că ceva nu este în regulă. Și, în al doilea rând, pentru a lua unele decizii, pentru a întreprinde unele acțiuni, care ar fi adecvate situației, care ar avea ca scop îmbunătățirea situației actuale, ar trebui mai întâi de toate, ce? Corect, ar trebui să-i oferiți corpului posibilitatea de a se liniști. Și atunci mintea va putea găsi soluții utile.

Leave feedback about this

  • Rating