Articole Siguranță în comunitate

Ce este vaccinarea?

Cu siguranță s-a întâmplat să fii vaccinat/ă în copilărie. Probabil ți s-a explicat la acea vârstă că este bine să te vaccinezi ca să nu te îmbolnăvești de anumite boli. Îți propunem să completăm cunoștințele la acest capitol, pentru a avea o înțelegere mai amplă despre vaccinare.

Scopul vaccinării

Scopul vaccinării este de a crea imunitate artificială, asemănătoare cu cea creată de infecția naturală, dar fără ca persoana să suporte boala, disconfortul sau posibilele complicații grave.

Produce anticorpi

Vaccinurile de obicei introduse în organismul nostru prin intermediul injecțiilor. Sistemul nostru imun reacționează la introducerea vaccinului în același mod, ca și la infecția naturală – produce anticorpi, niște „soldăței”, care se aseamănă cu cei apăruți după suportarea infecției naturale. Acești anticorpi se păstrează în sânge creând imunitate sau protecție față de acele boli infecțioase, contra cărora este destinat vaccinul. În cazul în care vom fi vreodată expuși infecției reale, acești anticorpi ne vor proteja.

De ce ne vaccinăm?

Prin vaccinare, stimulăm activitatea sistemului imun al organismului. Persoana devine protejată de mai multe boli infecțioase. Vestea bună este, că pentru a dezvolta imunitate, el nu mai trebuie să suporte boala.
Dacă organismul va întâlni vreodată intrusul adevărat, sistemul nostru imunitar își va aminti de el și îl va elimina înainte ca să aflăm că este acolo.
Prin vaccinare ne protejăm pe noi, dar și alte persoane. Când un număr suficient de mare de oameni sunt vaccinați, aceștia nu permit răspândirea bolilor, formând un scut comunitar, imunitatea colectivă.

Când se vaccinează adolescenții?

De la vârsta de 10 ani fetele se vaccinează împotriva infecțiilor provocate de Papilomavirusul uman (HPV). Se aplică vaccinul în 2 doze la interval minim de 6 luni.
Lavârsta de 15-16 ani toți adolescenții se vaccinează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR), dar și împotriva difteriei, tetanusului (Td).

Acum , după ce ai aflat de ce se vaccinează adolescenții și împotriva căror maladii, te invităm să citești articolul „Cum și unde se vaccinează adolescenții?” pe 12plus.md pentru a afla care este procedura de imunizare în adolescență.

Leave feedback about this

  • Rating