Articole Siguranță la școală

Ce faci dacă ai avut o relație intimă după care partenerul/a te-a părăsit?

Adolescența este vârsta la care te poți confrunta cu multe situații pentru prima oară. Experiența unei relații presupune multe întrebări și căutarea unor răspunsuri ori soluții. Vrei să afli „ce faci dacă ai avut o relație intimă după care prietenul/a te-a părăsit?”, te încurajăm să citești mai jos răspunsul psihologului: 

Să ne imaginăm o situație din viață. Presupunem că ești invitat/ă la o zi de naștere a cuiva foarte apropiat și drag ție. Accepți invitația, te pregătești pentru acest eveniment și, desigur, urmează să îi faci un cadou.

Ești aproape sigur/ă că o să-i placă mult și va aprecia. Mai târziu, afli că atitudinea prietenului/ei față de darul tău nu coincide cu așteptările, presupunerile tale.

Te gândești acum că nu l-a meritat, dar nu poți lua cadoul înapoi. Te simți frustrat/ă? Furioasă/furios? Supărat/ă? Regreți că ai acordat atât de multă atenție și grijă acelei persoane? Simți că în ceea ce ai oferit e ca și cum ai fi dat o părticică din tine însă care nu a fost prețuită?

Este adevărat, nu mai poți da timpul înapoi, dar este absolut normal sa fii supărat/ă o anumită perioadă. Este bine să știi, regretele, supărările, ne împiedică să ne bucurăm de ceea ce putem trăi astăzi.

Aceste supărări și regrete ne încapsulează într-un moment din trecut și uneori poate dura câteva luni sau chiar ani pentru a înțelege ce s-a întâmplat și ce am avut de învățat din situația trăită. De fapt, ceea ce crezi că ai pierdut, indiferent despre ce este vorba, nu a schimbat nimic din cine ești tu cu adevărat. Șă știi că facem alegeri permanent! Alegem să bem dimineața ceai sau cafea, alegem sa dormim mai mult ori să facem o plimbare, alegem să rupem ori să păstrăm o relație. E important să știi că tu ești unica persoană care poate alege pentru tine. PENTRU TINE o faci. Deci, ce alegi? Cum preferi să îți distribui energia?

Când ai nevoie de ajutor, apelează la o persoană de încredere, dacă ești în pericol apelează telefonul copilului 116 111 sau 112!

Răspuns oferit de Dumitrița Dreglea, psiholog 12PLUS

Leave feedback about this

  • Rating