Articole Siguranță în comunitate

Cum și unde se vaccinează adolescenții?

În articolul „Ce este vaccinarea” ai aflat că vaccinarea înseamnă crearea imunității artificiale pentru a preveni anumite maladii. De asemenea ai aflat că și adolescenții se vaccinează. Iar în acest articol îți propunem să discutăm despre cum are loc vaccinarea în cazul adolescenților.


Când trebuie să te vaccinezi?

Mergi la vaccinare la invitația medicului de familie. Iar dacă din varii motive nu s-a întâmplat să fii anunțat/ă să te prezinți la instituția medicală pentru vaccinare, te încurajăm să întrebi medicul de familie când vei fi programat/ă pentru imunizare.

E nevoie de pregătire pentru vaccinare?

Înainte de vaccinare nu este nevoie să administrezi medicamente care combat febra, vitamine sau medicamente homeopate. Înainte de vaccinare recomandabil este să ai un regim obișnuit de viață.

Ai nevoie de acordul părinților?

Ca și pentru oricare act medical acordul părinților sau al tutelei este necesar. Pentru vaccinare copiii pot fi însoțiți de părinți sau tutelă pentru a exprima acordul informat privind procesul de vaccinare.

Mă costă ceva?

Vaccinurile sunt gratuite și sunt administrate în cadrul instituțiilor medico sanitare la medicul de familie.

Este riscant?

Vaccinurile moderne, folosite în țara noastră, sunt extrem de sigure și foarte eficiente. Îmbolnăvirea este mult mai periculoasă pentru copil decât vaccinul. Cu siguranță, vaccinurile sunt cea mai bună investiție în viitorul copiilor. O investiție gratuită și accesibilă, care în timp, a devenit baza unei familii și comunități sănătoase. În cazuri foarte rare, vaccinurile eficiente pot produce unele efecte secundare nedorite, care sunt, în mare parte, ușoare și dispar rapid. Majoritatea reacțiilor la vaccin sunt minore și temporare, cum ar fi o durere la braț sau febră ușoară.

Doare?

Seringile folosite pentru administrarea vaccinurilor sunt destinate pentru a minimaliza durerea în timpul administrării, acul acestora fiind extrem de subțire, astfel că durerea practic nu este resimțită.

Ca să afli tot ce te interesează despre vaccinare…

Pentru a te documenta mai mult despre vaccinare, accesează surse de informare verificate, care oferă doar informații bazate pe dovezi, paginile oficiale ale autorităților din domeniul sănătății. Accesează www.vaccineaza.md, întreabă medicul de familie și rămâi în zona de siguranță!

Leave feedback about this

  • Rating