Noutăți

Echipa CNPAC a participat pe 07 octombrie la evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, susținut de Organizația Mondială a Sănătății

Echipa Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, împreună cu partenerii noștri și organizațiile prezente la eveniment, a discutat cu maturii și adolescenții despre importanța sănătății mintale, despre cum aceasta ne afectează modul în care gândim, simțim și acționăm, ajută să gestionăm stresul, să relaționăm cu cei din jur și să facem o alegere sau alta.

În mod special, s-a vorbit despre platforma www.12plus.md dezvoltată de CNPAC, cu scopul de a-i ajuta și sprijini pe copii în diverse etape din viața lor or specialiștii spun că adolescența și primii ani de maturitate se numără printre cele mai provocatoare etape de vârstă, când copiii își afirmă din plin nevoile de autonomie, identitate de sine, intimitate și explorare. De cele mai multe ori, datorită unei comunicări bune între părinți sau persoana de suport și copil, dificultățile vârstei sunt depășite cu succes. Totuși, există provocări și comportamente de risc care necesită monitorizare din partea familiei, grupului social, instituțiilor de învățământ și serviciilor specializate.

Conform datelor OMS, jumătate dintre tulburările mintale debutează la vârsta de 14 ani. Cele mai des întâlnite probleme de sănătate mintale care se pot manifesta în perioada adolescenței sunt depresia, anxietatea, tulburările de comportament alimentar. În acest sens, încurajăm adolescenții care se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional sau psihologic să se adreseze psihologilor din cadrul CNPAC prin intermediul chatului12plus, gratuit și confidential.

Iar pentru a promova modul sănătos de viață și a inspira adolescenții să-ți petreacă timpul calitativ, am desfășurat și o tombolă unde am oferit drept premii, bilete la teatru, vouchere la librărie, abonamente la sala de sport și jocuri distractiv-educative.

În acest sens, mulțumim partenerilor care, prin implicarea lor, au contribuit la starea de bine a adolescenților, încurajându-i astfel să-și petreacă timpul util și sănătos: Librarius Teatrul Geneza Art Teatrul National „Mihai Eminescu” Starfit.

De asemenea, îi mulțumim lui Catalin Lungu pentru contribuție la sensibilizarea adolescenților și promovarea sănătății mintale.

Dragi adolescenți, vă încurajăm să vorbiți deschis despre tot ceea ce se întâmplă în viața voastră. Suntem aici pentru a vă ajuta să găsim împreună soluții și să vă îmbunătățiți starea de bine!

Leave feedback about this

  • Rating