Salut, sunt Daniela Sîmboteanu, psiholog și astăzi îți voi vorbi despre emoții.
Fiecare dintre noi trăiește zeci de emoții: plângem, râdem, ne bucurăm, suferim, suntem optimiști, entuziasmați sau suntem triști, anxioși, furioși, înfricoșați – și tot așa, un amplu carusel.
Emoția este o stare de spirit care apare, mai degrabă, spontan decât printr-un efort conștient. Ea este situațională și de scurtă durată, adică poate fi declanșată într-o situație concretă. Mai exact, poți simți emoția bucuriei atunci când ești apreciat pentru o anumită reușită personală sau să simți furie atunci când ai pierdut autobuzul școlar.
Este bine de știut că emoțiile pot fi provocate de o împrejurare reală sau de una imaginară. De exemplu, reușita la competiția sportivă a fost una reală și îți provoacă bucurie și entuziasm. Poți însă simți aceeași emoție de bucurie doar gândindu-te că în câteva zile urmează vacanța și te vei întâlni cu prietenii.
Înțelegerea propriilor emoții este un proces care necesită timp și auto-reflecție. Nimeni nu-ți poate ști emoțiile mai bine decât tine!
Pentru a-ți ușura exercițiul de autoanaliză a emoțiilor care le trăiești, îți propun să studiezi ,,Roata emoțiilor” a lui Robert Plutchik, care a declarat că există opt emoții de bază: bucuria, încrederea, frica, uimirea, tristețea, anticiparea, furia și dezgustul. Plutchik a mers mai departe prin împerecherea emoțiilor cu opusele lor și apoi prin crearea unei roți a emoțiilor. Adică, opusul bucuriei este tristețea, opusul încrederii este dezgustul, opusul anticipării este uimirea, iar opusul furiei este frica.
Îți propun să analizezi ,,Roata emoțiilor” în linkul din acest video.
Învață să-ți acorzi timp și atenție pentru a observa ce simți în diferite situații. Poate fi util să ții un jurnal emoțional în care să notezi ceea ce simți și în ce circumstanțe.
Fii conștient de emoțiile tale, încearcă să înțelegi ce îți dă de știre emoția și ce poți face cu asta:
- te ajută să recunoști evenimentele și situațiile importante pentru tine?
- îți semnalizează anumite pericolele?
- te ajută să evaluezi rapid o situație și să iei rapid o decizie?
- îți comunică că ești competent(ă) într-un anumit domeniu etc.?
Este important să știi că toate emoțiile, adică și cele pozitive, și cele negative sunt complet normale și cu toții le trăim. Emoțiile ne fac viața diversă, completă și interesantă. Este esențial să le putem gestiona și înțelege. Despre gestionarea emoțiilor, în special, ale celor negative, vom vorbi în următorul video.
Aici, pe 12plus, poți afla mai multe informații utile, care te vor ajuta ca adolescența ta să fie trăită în siguranță!
Leave feedback about this