Articole Siguranță în comunitate

Emoțiile pe înțelesul adolescenților

Emoția este un răspuns al organismului. Obișnuim să credem că acestea sunt răspunsuri la anumite situații, evenimente, însă această percepție este doar pe jumătate adevărată.  

De fapt, emoția este declanșată de un eveniment numai după ce creierul nostru a oferit, în legătură cu acest eveniment, o anumită judecată. Mai simplu spus, atunci când ni se întâmplă ceva, inițial noi apreciem cele întâmplate, emitem o concluzie și doar după asta reacționăm din punct de vedere emoțional. 

Potrivit cercetătorului Paul Ekman, deosebim șase emoții de bază: fericirea, tristețea, teama, furia, surprinderea și dezgustul. Ele fac parte din noi, sunt reacții firești și adaptative. Iar scopul lor este de a ne ghida viața, ne ajută să ne mobilizăm, să luăm decizii, să supraviețuim și să evoluăm.  

De asemenea, emoțiile sunt indicatori care oferă celorlalți niște informații despre noi și ne ajută să-i cunoaștem, prin intermediul emoțiilor manifestate, pe ceilalți. 

Originea emoțiilor noastre se află în sistemul limbic, din acest motiv, emoțiile au un impact mai puternic asupra comportamentului nostru decât gândurile noastre în acel moment. Acest fapt ne dă de înțeles că este inutil să ne opunem emoțiilor, să nu vrem să le trăim, deoarece gândurile intensifică emoțiile și situația ne poate scăpa de sub control. Și, cu toate că ni se pare că emoțiile, uneori, ne depășesc, conștientizarea și acceptarea acestora ne vor ajuta mereu în gestionarea lor. 

În această ordine de idei, trebuie să înțelegem că fiecare emoție are scopul ei (și nu emoții bune și emoții rele), iar pentru a fi depășită, este nevoie să o trăim! 

Leave feedback about this

  • Rating