Articole Siguranță la școală

La ce vârstă putem începe o relație?

Amintește-ți de persoanele de aceeași vârstă cu tine pe care le cunoști. Sunteți la fel? Aveți aceleași interese, aceleași comportamente? Vârsta ne poate da câteva indicii generale despre o persoană, însă nivelul de dezvoltare, cunoștințele, tipul de personalitate și multe altele sunt individuale.

Crezi că toți cei de vârsta ta au deja pe cineva?

S-ar putea sa te mire faptul că cel puțin un număr la fel de mare nu au încă intenția de a ieși cu o persoană de sex opus. În mare parte, adolescenții încep o relație amoroasă în jurul vârstei de 15 – 18 ani. Durata și calitatea este, însă diferită. Unele legături se rup mai repede, altele trec la etape care pot fi urmate chiar și de întemeierea unei familii.

Atracția dă startul unei intenții de a fi mai aproape de celălalt, însă aceasta nu este suficient pentru a construi o relație frumoasă și sănătoasă. Un cuplu trainic se formează în timp, iar debutul acestuia, pe lângă maturitatea fizică necesită și maturitate psihologică. Aceasta presupune că te cunoști suficient de bine, ai clarificat ce presupune o relație de cuplu pentru tine, care sunt valorile, principiile care ai vrea să fie respectate în această relație, ce trăsături ai vrea să descoperi în celălalt și ce ar fi acceptabil pentru tine. Prin urmare, vei înțelege care sunt limitele pe care nu le vei depăși sau nu vei permite să le depășească celălalt în raport cu tine.

Ce te motivează pe tine să începi o relație? Cât de confortabil te simți să faci acest pas?

Cu cât mai mult te gândești înainte de a lua o decizie, cu atât mai mult aceasta ar putea fi una asumată și matură. Dacă ești deja într-o relație, asigură-te ca dorințele și nevoile tale sunt la fel de respectate ca ale celuilalt. Chiar dacă ai impresia că vă potriviți perfect, cu timpul vei observa și diferențele dintre voi. Dacă veți reuși sa le acceptați și sa manifestați respect unul față de celălalt în continuare, șansele ca aceasta relație sa devină mai puternică și să dureze sunt mari.

Dacă ceea ce face celălalt îți provoacă suferință, nu este cazul să suporți. Dragostea, respectul și sentimentul de vie satisfacție sunt stâlpii unei relații sănătoase.

Învățăm din toate experiențele noastre de viață. Poți apela oricând la ajutorul specialiștilor 12PLUS pentru a reuși să iei decizii pe care mai târziu să nu le regreți.

Autor: Dumitrița DREGLEA, psiholog 12PLUS

Leave feedback about this

  • Rating