Istorii reale

Sergiu, 17 ani: ,Nu-mi vine să cred că am urcat în acea mașină

Chiar și acum … după tot acest timp, mâinile încep să-mi tremure numai când mă gândesc la aceasta… eram în căutarea unui loc de muncă pentru vară. Nu aveam bani nici pentru strictul necesar, nu mai vorbesc de haine scumpe sau de telefon mobil. Am crezut că dacă voi lucra vara, voi putea economisi ceva bani ca să cumpăr niște lucruri pentru mine și fratele meu. M-am uitat pe internet, am căutat anunțuri, însă oriunde întrebam îmi refuzau, spuneau că au nevoie de cineva cu experiență sau că în tineri nu au încredere. Nimeni nu dorea să-mi ofere un loc de muncă și aceasta mă enerva.

Un prieten mi-a spus că peste hotare pot găsi un job bun. Mi-a spus că nimeni nu te întreabă ce vârstă ai, tot ce trebuie – să lucrezi cât mai bine, în rest e ok. Mi-a mai spus că fratele lui a mers la muncă în străinătate în timpul vacanţei de iarnă și s-a întors cu un laptop, un telefon mobil nou și cu bani în plus. Am decis să-mi încerc și au norocul. Am căutat pe net, dar s-a dovedit că nu-i chiar așa de ușor, fie nu aveam profesia necesară, fie salariul era mic, fie nu le convenea că am 16 ani. În cele din urmă, am găsit o ofertă unde totul era ok. Am fixat o întâlnire cu un om de la firmă.

Oferta era într-adevăr era minunată. Managerul, dl. Andrei, a spus că sunt perfect pentru job, deoarece compania căuta anume tineri. Din păcate, am înțeles că prețul pentru călătorie și asigurare este prea  mare pentru mine. Nu aveam bani, așa că mi-am cerut scuze și am plecat.

A doua zi, dl. Andrei m-a sunat şi mi-a spus că a decis să mă ajute, deoarece a văzut că sunt un băiat de treabă și vreau să-mi ajut părinți. Mi-a oferit un alt loc de muncă:  într-un restaurant de hotel care avea nevoie de tineri. Tocmai se eliberase un loc și s-a gândit la mine. Mi-a vorbit despre cât de frumos era hotelul și de banii suplimentari din bacșiș. Trebuia să-i dau un răspuns foarte repede, deoarece peste două zile pleca peste hotare cu un grup de angajați noi. Mi-a zis că vom pleca cu mașina lui personală pentru a economisi bani. Urma să-i plătesc cheltuielile pentru drum din primul salariu. Eram bucuros! În sfârșit, am găsit un loc de muncă!

La locul de unde am decis să plecăm, mai erau două persoane. Tot drumul am discutat interesant. Am ajuns acolo în mijlocul nopții. Am început să ne scoatem lucrurile din mașină, când dl. Andrei ne-a luat documentele ca să pună la punct niște chestii cu managerul hotelului. Am așteptat o perioadă lungă de timp. Târziu de tot, un alt bărbat a apărut și a spus că ne va arăta unde vom sta.

Nu-mi vine să cred că am urcat în acea mașină, că nu am întrebat de documentele noastre. Am ajuns la un fel de baracă și ni s-a spus că va trebui să lucrăm pentru a întoarce banii pentru transport și alte cheltuieli ale agentului. Totul s-a transformat într-un coșmar ca-n filme: ziua de lucru era de 14 ore, amenințări, înjurături, frică. Am fost obligat să muncesc ca un rob …