Articole Siguranță în comunitate Siguranță la școală

Ziua Internațională a Copilului – 1 Iunie: Sărbătoare și Drepturi pentru Tine!

Pe 1 iunie, sărbătorim Ziua Internațională a Copilului, o zi specială dedicată vouă, copiilor și adolescenților din întreaga lume. Este o ocazie minunată de a recunoaște importanța voastră și de a vă asigura că drepturile voastre sunt respectate și protejate. Haideți să explorăm împreună ce înseamnă această zi și ce drepturi aveți!

Istoria Zilei Internaționale a Copilului

Ziua Internațională a Copilului a fost stabilită pentru prima dată în 1925, în timpul Conferinței Mondiale pentru Bunăstarea Copiilor, desfășurată la Geneva. Reprezentanții diferitelor țări au decis că „omenirea datorează copilului tot ce are mai bun de oferit”. În urma acestei conferințe, a fost adoptată Declarația de la Geneva privind Drepturile Copilului.

Ce Reprezintă Ziua de 1 Iunie?

Ziua de 1 iunie este o zi în care ne concentrăm atenția asupra problemelor și nevoilor copiilor și adolescenților din întreaga lume. Este un moment pentru a celebra copilăria, dar și pentru a ne asigura că toți copiii au acces la educație, sănătate și protecție.

Drepturile Copilului: Ce Trebuie Să Știi

Pe lângă distracția și sărbătoarea de 1 iunie, este important să înțelegem și să respectăm drepturile copilului. Iată câteva dintre cele mai importante drepturi pe care le aveți:

1. Dreptul la Educație

Fiecare copil are dreptul la educație gratuită și de calitate. Educația este esențială pentru dezvoltarea voastră și pentru a vă atinge potențialul maxim.

2. Dreptul la Sănătate

Aveți dreptul la servicii de sănătate și la acces la medicamente, astfel încât să vă mențineți sănătatea fizică și mentală.

3. Dreptul la Protecție

Sunteți protejați împotriva oricărei forme de abuz, violență și exploatare. Nimeni nu are dreptul să vă rănească sau să vă facă să vă simțiți în nesiguranță.

4. Dreptul la Participare

Aveți dreptul de a vă exprima opiniile și de a fi ascultați în toate deciziile care vă afectează. Vocile voastre contează!

5. Dreptul la Joacă

Joaca este esențială pentru dezvoltarea voastră. Aveți dreptul de a vă juca și de a vă bucura de activitățile recreative.

Mesaj de Felicitare

De Ziua Internațională a Copilului, vă dorim tuturor o zi plină de bucurie, râsete și momente frumoase! Să vă urmați visele și să nu uitați că sunteți speciali și valoroși. Meritați tot ce este mai bun și aveți dreptul la o copilărie fericită și protejată.

Concluzie

1 iunie este o zi dedicată vouă, copiilor și adolescenților, pentru a vă celebra și pentru a ne asigura că drepturile voastre sunt respectate. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport, echipa 12Plus este aici pentru voi. Scrieți-ne pe chat-ul nostru gratuit și anonim pentru a discuta orice nelămurire sau problemă. Suntem aici să vă ajutăm să navigați prin provocări și să vă simțiți în siguranță și respectați.

Leave feedback about this

  • Rating