Articole Siguranță în comunitate

Provocările adolescenței – violența

Violența poate fi întâlnită pretutindeni: în școli, în familie, pe stradă, în întreprinderi etc. Ea are mai multe forme: violența fizică (agresiunea), psihologică (umilirea, critica, ignotanța), sexuală (viol, incest), dar și discriminări (rasism, sexism), atingeri aduse bunurilor altuia (furt, vandalism), jafuri și violențe autocomise (suicid, toxicomanie).

Violența se exprimă atunci când o persoană nu mai găsește niciun alt mod de a își manifesta dezacordul, durerea, frica, ura sau mânia.

Fiecare dintre noi are momente în care simte nevoie de a răbufni, de a striga, dar e important să învățăm să ne exprimăm sentimentele, chiar și pe cele intens negative, fără a-i răni pe alții.

Dacă ești victima abuzului în mediul școlar, online sau în altă parte, vorbește cu un adult cât mai curând posibil. Orice comportament violent trebuie să fie stopat. Evită locurile sau persoanele unde are loc abuzul. Chiar dacă îți pare că nu ești auzit sau ai apelat la cineva dar rezultatele nu s-au grăbit să apară, probabil nu te-ai adresat persoanei potrivite. Cu siguranță este cineva care te poate ajuta.

Dacă tu ești cel care manifestă comportament violent față de alte persoane, primul și cel mai important pas este să recunoști că acest comportament este greșit. Indiferent dacă este vorba de violență fizică, verbală sau psihologică, acestea sunt dăunătoare pentru ceilalți și pentru tine. Acceptă consecințele acțiunilor tale. Întotdeauna există cineva căruia îi pasă de tine. Primind ajutor din partea cuiva de încredere sau a unui psiholog/psihoterapeut, poți depăși acest proces al schimbării.

*Acest material a fost elaborat în cadrul proiectului „Cultivarea participării adolescenților în activitățile de familie” cu suportul UNICEF Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNICEF-Moldova.

Leave feedback about this

  • Rating