Salutare!
Eu sunt Natalia Kaptalan, psiholog! Astăzi vreau să îți vorbesc despre anxietate.
Fiecare dintre noi inevitabil se confruntă cu anxietatea în viața de zi cu zi, și fiecare o trăiește și îi face față în felul său.
Anxietatea este o stare emoțională în care o persoană resimte disconfort din cauza incertitudinii, a unei tensiuni interioare și a unei senzații vagi de premoniție a unor evenimente nefericite sau a unui dezastru iminent.
De ce ne confruntăm cu anxietate și frică? Diferite situații contribuie la aceasta: de exemplu, animale periculoase sau nemulțumiri și critici din partea altora. Pe lângă situațiile de pericol real, oamenii experimentează acest tip de anxietate și din cauza unor situații imaginare. În acest caz, factorul de stres este pericolul potențial și gândurile de pericol, cum ar fi așteptarea unui discurs public sau un examen iminent.
Este important de menționat că, în ambele situații, organismul poate experimenta aceleași simptome neplăcute, cum ar fi tensiune arterială crescută și variabilă, palpitații, transpirație excesivă, membre superioare și inferioare reci sau furnicături în mâini și picioare, dificultăți în respirație, senzația de „nod în gât”, lipsă de concentrare, tensionarea musculară, senzația de „picioare de vată”, necesitatea frecventă de a urina, sentimente de frică, amețeli, senzație de instabilitate, dureri de cap, dificultăți în adormire și concentrare.
Cu toate acestea, este important să realizăm că anxietatea este o experiență umană normală și vitală.
1. Anxietatea are un rol important atunci când este folosită pentru a ne avertiza asupra unor pericole reale. De exemplu, anxietatea resimțită de un pieton singuratic seara târziu îi crește nivelul de atenție și îl ajută să aleagă un traseu mai sigur.
2. Anxietatea situațională pe termen scurt mobilizează resursele interne și are ca scop rezolvarea problemei.
- De exemplu, anxietatea ajută să definim pericolul real pentru noi înșine. De exemplu, anxietatea care apare la un pieton singuratic seara târziu, îi ascute atenția, îl ajută să aleagă traseul cel mai sigur.
- Anxietatea situată pe termen scurt mobilizează resursele interne și are scopul de a rezolva o problemă specifică.
Cu toate acestea, deși anxietatea are un scop adaptiv și este normală în anumite situații, poate deveni problematică atunci când devine persistentă și afectează negativ viața noastră de zi cu zi, inclusiv aspecte precum alimentația, somnul, munca și relațiile sociale.
Așadar, cum facem ca anxietatea să nu ne mistuie?
- Învață cum să îți gestionezi gândurile. Primul pas pe această cale este să începi să le conștientizezi, să fii atent la ce gânduri predomină în mintea ta despre tine însăți, despre lume în ansamblu. Dacă observi cu atenție gândurile care apar, devine evident că multe dintre ele nu corespund realității.
- Abilitatea de a contesta gândurile nedorite este foarte utilă. Acest lucru se poate face adresându-ți următoarele întrebări: Cât de mult cred în acest gând? Ce dovedește corectitudinea acestui gând? Există argumente care dovedesc că acest gând nu este adevărat? Care sunt consecințele credinței mele în acest gând? În ce fel pot gândi diferit despre această situație?
- Reducerea anxietății este facilitată de schimbarea atenției către lumea reală, aici și acum. Pentru a face acest lucru, fixează-ți atenția alternativ asupra senzațiilor de la diferite simțuri. De exemplu, văd camera mea, pereții albi, scaunul negru… Aud zgomotul mașinilor de la fereastră, ticăitul ceasului… Simt mirosul de mandarine… Simt suprafața rece și tare a mesei, … Simt tensiunea mușchilor spatelui/ gâtului meu.
- Anxietatea se manifestă adesea prin tensiune fizică și încordare musculară. Prin urmare, este important să înveți cum să învățați tehnici de relaxare a corpului. Un exercițiu util constă în tensionarea și relaxarea secvențială a fiecărei grupe de mușchi.
- Exercițiile de respirație la fel te pot ajuta. Respirația profundă nu numai că îți va ajuta corpul să se odihnească, dar îți va oferi și șansa de a-ți distrage atenția de la gândurile anxioase. Respirația calmă, la rândul ei, dă semnale creierului tău că ești în siguranță. Există multe tehnici de respirație. Una eficientă este „Respirația pătrată”.
- Păstrează-ți rutina zilnică și ai grijă de tine: nu neglija nevoile de bază, deoarece lipsa somnului, a alimentației și a nutriției corespunzătoare și a mișcării poate genera stres fizic și crește anxietatea. Așadar, asigură-te că mănânci bine, dormiți suficient și că te plimbi în aer liber, ai grijă de sănătate și confortul tău.
- Practică activități fizice. Acestea ajută organismul să gestioneze răspunsul natural la stres și ulterior să se relaxeze. Exercițiile aerobice monotone, precum alergarea, înotul sau mersul pe jos, sunt eficiente în acest sens.
- Sprijinul celor dragi te ajută să te relaxezi din punct de vedere emoțional. Comunicarea caldă cu o persoană care să te asculte, îmbrățișările și susținerea din partea celor dragi pot fi de mare ajutor. Nu îți fie teamă să le spui celor dragi despre temerile și îngrijorările tale.
Dacă te confrunți cu sentimente copleșitoare de anxietate și frică și ai nevoie de sprijin, nu ezita să ne contactezi prin chat pe platforma 12plus.md. Echipa noastră este aici pentru a-ți oferi sprijinul necesar în timp util.
Leave feedback about this