Articole Siguranță la școală

Cum să întrerupi o relație?

Mulți consideră că cel de la care vine inițiativa suferă mai puțin sau deloc. Încheierea unei relații este întotdeauna simțită ca o pierdere. Chiar dacă partenerul te-a făcut să suferi, iar prietenii îți spun să te bucuri ca ai scăpat, separarea întotdeauna doare.

Ambii parteneri au investit sentimente, timp și energie. Cu cât mai mari au fost aceste investiții, cu atât mai dificilă este recuperarea.
Dacă înțelegi deja că relația nu mai funcționează și nu mai poți face nimic pentru a rezolva problemele cu care vă confruntați, nu e cazul sa rămâi în această relație din milă sau din cauza sentimentului de vinovăție.

Despărțirile, de cele mai multe ori provoacă sentimente greu de suportat, ca și cum ai fost lipsit de ceva foarte valoros fără acordul tău și fără a fi pregătit. Ai vrea să eviți acest moment, însă cale ușoară nu există. Alege să faci acest pas ținând cont de sentimentele celuilalt.

Nu te despărți prin mesaje, e-mail sau încercând să dispari din viața sa fără nici o explicație. Unii preferă să ia o pauză în relație. Adesea, se dovedește că e doar o modalitate de a amâna momentul despărțirii. Așteptarea provoacă mai multă neliniște și tensiune, iar discuția neplăcută este inevitabilă. Ceea ce a fost distrus nu va redeveni la fel niciodată.

Comunicarea este cheia.

O discuție față în față, liniștită și sinceră este o decizie mai curajoasă. Zero învinuiri și maximum respect.

➔ Analizează mai întâi motivele. Asigură-te că ai luat cu adevărat cea mai bună hotărâre;
➔ Alege locul și momentul potrivit unde puteți discuta fără a fi deranjați;
➔ Gândește-te ce ai vrea să-i spui, ce reacție sau replici ai primi pentru a fi pregătit cu câteva răspunsuri;
➔ Explică succint decizia luată fără a învinui pe cineva, inclusiv pe tine;
➔ Exprimă-ți recunoștința pentru tot ce a fost frumos și important în timpul petrecut împreună.

Cele mai importante ingrediente pentru a reveni la o stare de echilibru psihologic sunt acceptarea situației, acceptarea de sine împreună cu experiențele trăite și grija față de propria persoană.

În mare parte, maturizarea are loc atunci când învățăm din experiențe. Această transformare personală necesită timp și spațiu. Nu este o soluție să începi o nouă relație imediat ce ai întrerupt una. Această metodă, la care recurg unii pentru a nu se confrunta cu suferința, crește probabilitatea de a avea aceleași probleme și în următoarele relații.

Chiar dacă ai perceput despărțirea ca pe o experiență ușoară, s-ar putea să simți la un moment dat tristețe sau chiar dor față de persoana respectivă. Sentimentele pe care nu ne permitem sa le trăim, devin apoi sursa eșecurilor și nefericirii noastre. Nu te speria de aceste stări și nu te grăbi să le alungi. Dacă ai posibilitatea, discută cu cineva de încredere. Ceea ce capătă sens și claritate din trecutul nostru ne permite să trecem la o etapă din viață mai frumoasă.

Autor: Dumitrița DREGLEA, psiholog 12PLUS

Leave feedback about this

  • Rating