Articole Siguranță la școală

De ce ne jenăm când avem ceva serios de făcut?

„De ce ne jenăm când avem ceva serios de făcut?” Îți propunem pentru început să „descifrăm” semnificația acestei întrebări.

Sentimentul de jenă poate apărea în diverse stuații. De exemplu:

  1. ne jenăm  când ne aflăm într-o situație penibilă, grea sau neplăcută;
  2. ne jenăm când avem de realizat ceva important, foarte mult dorit, orientat pe un rezultat bun, mai ales dacă acest rezultat trebuie prezentat cuiva.

Dacă în primul caz, jena pare evidentă, în cazul al doilea este ceva contradictoriu la mijloc. De ce în loc să ne comportăm obișnuit și să realizăm acest „ceva important”, comportamentul devine diferit – apare sfiala, iar acțiunile devin neîndemânatice?

Să explicăm!

Observăm că la început apare DORINȚA de a face ceva serios, dar această dorință nu este asemănătoare cu dorințele simple pe care le poți realiza direct – vreau și obțin ceea ce vreau. Această dorință implică trăiri puternice de neliniște și frică asociată cu un posibil eșec – îmi doresc mult, dar nu sunt sigur/ă că îmi va reuși să obțin acest lucru anume așa cum aș vrea.  Resimțim o trăire destul de încărcată în sens negativ, respectiv aceasta va influența negativ comportamentul – încrederea și îndrăzneala vor dispărea, iar sfiala și neîncrederea în sine le vor ocupa locul.

Ce puteți face?

Încercați să aplicați strategia „Și ce dacă…”, aceast este o modalitate de diminuare a trăirilor negative, a fricii de eșec în cazul nostru.

Imaginați-vă că s-au produs deja consecințele negative de care vă era frică! Vor apărea tot felul de imagini înfricoșătoare, dar nu vă opriți!  Continuați exercițiul de imaginație cu încrederea că psihicul uman are și funcția de căutare a soluțiilor, această funcție se include imediat ce apare un potențial pericol. Priviți cu interes la ceea ce va produce psihicul în continuare. Într-un moment, veți descoperi că există continuitate și după ce s-a produs EȘECUL. Da, este neplăcut sau înspăimântător, dar viața continuă!

Se zice că oamenii de succes sunt acei care, după fiecare eșec au găsit resurse pentru a se reface și a înainta în continuare. Este foarte important să existe experiența eșecului depășit. Iată de ce psihologii propun nu doar să se lucreze pe imagini pozitive, dorite, dar și pe confruntarea imaginară cu insuccesul. Din moment ce insuccesul se trăiește imaginar, emoția se consumă, astfel apare energia necesară pentru a înainta!

Răspuns oferit de Oxana Șevcenco, psiholog 12PLUS

Leave feedback about this

  • Rating