Ești băiat mare? De unde știi că ești mai mare? Ce te deosebește de alți băieți mai mici? Te comporți ca cine: ca alți băieți? ca tata? cum spune mama? sau ca tine?
Atunci când ești băiat și ai 12+ ani, lumea din jur (colegi, prieteni, părinți) și cea din interior (gânduri, sentimentele) se poate schimba pe neașteptate deoarece se produc schimbări în corpul tău, în modul cum te simți dar și în modul cum te comporți tu și alții cu tine. Mulți vor spune – gata, ești băiat mare, ești bărbat! Ok. și ce vrei să spui cu asta?, vei răspunde tu…
Ce poți observa că se schimbă la tine și la alți băieți 12+ :
În corpul tău: vocea devine mai îngroșată, mușchii tăi pot crește mai repede (înălțime, greutate etc.), mirosul corpului/transpirația poate fi mai accentuată și unii pot chiar să îți spună asta. Poți simți senzații noi în zona genitală, mirosuri ciudate. Uneori senzațiile pot fi confortabile alteori nu prea. Vei prefera posibil să te miști mai mult sau să alergi. Pe față pot să-ți apară coșuri, păr pe picioare, mâini și în jurul organului genital. Toate acestea se pot întâmpla treptat dar de multe ori pe neașteptate pentru tine.
Te ajută dacă periodic te examinezi în oglindă și din diferite unghiuri ca să ai o impresie cât mai adecvată asupra corpului tău și schimbărilor pe care le observi ori să întrebi un specialist dacă ceva e neclar/suspect. Ajută și dacă îți faci periodic poze, însă ai grijă cui le arăți! Iar ca să previi mirosul neplăcut – este bine să te speli zilnic pe corp și în zona genitală.
În mintea, gândurile și sentimentele tale: te poate deranja sau chiar înfuria mai ușor dacă alții te critică, te poate întrista gestul cuiva mai mult decât înainte. Poți să te prinzi mai des cu gândul că ești foarte atent cu coafura, hainele tale dar și ale altora. Te poți simți că ești mai încrezut doar dacă porți o anumită haină și vei aștepta ca alții să observe asta la tine. S-ar putea să simți că ai nevoie să petreci mai mult timp făcând ce-ți place decât înainte (să asculți un anume gen muzică, să citești doar anumite cărți). Te ajută să ai pe cineva de încredere cu care te poți împărtăși cu ceea ce crezi și simți – uneori și un jurnal poate fi de ajutor.
În relațiile cu alți băieți: te poți compara mai des sau să cauți prin ce ești mai bun decât ei – la ce te pricepi doar tu și ei nu. Posibil că vei dori să-ți demonstrezi puterea, viteza sau chiar să ai lucruri cu care te poți lăuda în fața altora – sau să-ți fie rușine că nu le ai și să crezi că nu te vor crede adecvat. Vei dori să ai un prieten sau o companie de prieteni cu care să stai mai mult ca înainte – să mergeți împreună după școală undeva, să povestiți pe coridor întâmplări, sau să jucați și să vă amuzați. Te ajută mut dacă ai prieteni băieți care te acceptă cu bune și rele. La fel e bine dacă ții minte ce anume te face diferit de alții, dar și ce te aseamănă.
În relațiile cu fetele: începi să preferi compania anumitor fete sau chiar să îți dorești doar compania uneia din ele. Vei aștepta să aprecieze glumele tale ori să accepte să vorbească cu tine în pauză sau la telefon. Posibil să te gândești mai mult la cea care o crezi deosebită și frumoasă. Te poți îndrăgosti și atunci gândurile sunt ocupate doar cu ea – că ai vrea să vorbiți, stați împreună, să vă cuprindeți sau să o săruți. Evident că e simplu dacă ce simți și vrei tu este reciproc și sigur pentru ambii.
În relația cu părinții: vei auzi poate mai des că trebuie să faci mai multe și mai bine. Vei aștepta să ți se spună că tu ești tu, dar nu că semeni cu alții;
Te vor avertiza sau chiar certa dacă vei petrece mai puțin timp făcând teme sau sarcini de casă. Posibil să fie nevoie să stabiliți din nou niște reguli despre ce responsabilități ai, când poți pleca și unde, cui spui, ce faci dacă întârzii sau cât stai într-un anume loc fără părinți și cum îi asiguri că totul e ok.
Toate acestea luate împreună pot însemna că în viața ta se adaugă mai multe griji și decizii de luat. Chiar dacă mulți așteaptă de la băieți să semene cu un bărbat din filme de acțiune – adică să aibă mușchi vizibili, putere de atlet și încredere pentru salva lumea (evident că depinde ce filme privești).
Însă bărbăția cel mai des înseamnă :
să ai încredere în tine și să ai priceperi (să știi la ce ești bun și la ce nu te pricepi)
să fii atent la corpul tău (să îmbraci haine curate și potrivite gustului tău de bărbat, să dormi suficient, să faci sport, să te alimentezi corect și să-i menții o igienă zilnică)
să te pricepi la relații cu alții, inclusiv femeile (să stabilești reguli, să știi a cere ajutor, a duce la capăt lucruri, a fi de ajutor și a-ți urma dorințele/scopurile)
*Acest material a fost elaborat în cadrul proiectului „Cultivarea participării adolescenților în activitățile de familie” cu suportul UNICEF Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNICEF-Moldova.
Leave feedback about this