Vlog

Cum construiești o imagine de sine pozitivă?

Bună tuturor, suntem pe platforma 12plus și astăzi vorbim despre cum să ne creăm o imagine de sine pozitivă.

De-a lungul vieții, încă din copilărie, construim și interiorizăm o varietate de imagini despre oameni, lucruri și experiențe. Și, desigur, într-o astfel de imagine, apare și propria noastră imagine. Felul în care ne descriem, calitățile pe care le evidențiem despre noi înșine reflectă imaginea pe care o proiectăm: o persoană încrezută în sine sau plină de îndoieli, curajoasă ori fricoasă, blândă sau înrăită. Imaginea de sine pe care o transmitem celor din jur prin acțiuni și vorbe reprezintă ceea ce ne definește.

Inițial, construim imaginea de sine pe baza a ceea ce auzim despre noi de la persoanele importante din viața noastră. De la naștere, ne sunt transmise idei despre cine suntem și ce însemnăm pentru familie, prieteni și ceilalți. Aceste informații se încorporează în gândirea noastră și, treptat, începem să ne vedem și să acționăm în conformitate cu acele idei.

Dar se poate schimba această imagine de sine? Putem să o facem mai bună, mai pozitivă? Răspunsul este clar: ,,da”. Pentru aceasta, trebuie să urmăm aceeași cale: să internalizăm afirmații pozitive despre noi și să le integrăm în imaginea de sine. Atunci când încercăm să schimbăm această imagine conștient, devenim sursa principală de afirmații pozitive despre noi înșine.

De exemplu, recunoaște ce îți place la tine și ce calități apreciezi. Întreabă-te: ,,Care sunt punctele mele forte?”, ,,La ce sunt bun?”. Încearcă să-ți imaginezi: ,,Dacă aș fi sau sunt cel mai bun în lume la ceva, ce ar fi acel lucru?”. Zilnic, la finalul zilei, acordă-ți câteva momente pentru a reflecta asupra realizărilor tale și spune-ți: ,,Astăzi am reușit să…”

Mai mult decât atât, comportă-te așa cum dorești să fii, iar această schimbare de comportament va influența modul în care te simți: încrezător, curajos, atractiv, inteligent sau orice altceva îți dorești să fii.

Mai multe sfaturi și informații utile sunt disponibile pe site-ul nostru – 12plus.md, unde poți discuta cu unul dintre psihologii noștri prin chat: online, gratuit și confidențial! Suntem aici pentru a-ți oferi sprijin și suport!

Adolescența e mai frumoasă în siguranță!

Leave feedback about this

  • Rating