Atunci când cineva ne supără, fie că a făcut-o intenționat sau nu, suntem copleșiți de emoții negative care ne împiedică, de cele mai multe ori, să fim obiectivi. Reacțiile pot fi diferite.
Unii sunt predispuși să răspundă cu aceeași monedă, alții preferă să ignore. În acele momente, în minte roiesc mai multe întrebări: De ce și-a permis să se comporte astfel? Cum să interpretez comportamentul său? A făcut-o intenționat? Cum pot rezolva conflictul?
Uneori, din frica de a ne confrunta direct cu cineva sau din frica de singurătate, ajungem să nu fim suficient de sinceri cu noi înșine.
În astfel de momente, tindem să negăm gravitatea celor întâmplate ori să justificăm comportamentul celuilalt. Încercăm să ne convingem pe noi înșine că ceea ce a făcut persoana respectivă nu a fost intenționat, a fost influențată de alți factori sau alte persoane ori că în alte circumstanțe nu ar fi procedat la fel și multe alte gânduri. Unii îți vor spune să te gândești că putea fi și mai rău sau să compari ceea ce ți s-a întâmplat cu toate problemele Universului. Chiar dacă toate acestea sunt spuse pentru a te încuraja, știi bine că experiența pe care ai avut-o și ceea ce simți nu pot fi șterse atât de simplu.
Este în regulă să simți furie, supărare, tristețe. Trăind aceste sentimente vei ajunge mai târziu să analizezi obiectiv situațiile și să înțelegi ce ești gata să faci pentru a le depăși. Încearcă să răspunzi sincer la câteva întrebări:
Ce îți dorești de fapt?
De ce această situație a contat atât de mult pentru tine?
Ce ți-a lipsit?
Ce te-a durut cel mai mult?
Încearcă să îi spui persoanei cu pricina ce anume te-a rănit și cum te simți fără a acuza sau a reproșa ceva. Dacă persoana respectivă admite că a greșit și este dispusă să își revizuiască comportamentul, atunci poți considera că un prim pas spre soluționarea problemei a fost făcut.
Într-o situație de conflict, este deosebit de important ca ambele părți să își dorească să păstreze relația.
Dar din păcate, sunt cazuri în care conflictul se agravează chiar în timpul discuției. Merită să analizezi în ce mod te-ai simți mai confortabil să comunici cu această persoană în viitor. Există probabilitatea că o situație similară să se repete. Nu este ușor să treci peste dezamăgiri, dar poți lua decizii care te-ar scuti de emoții și sentimente negative.
Cu cât mai dureroasă este experiența trăită, cu atât mai dificil este să te simți bine în preajma persoanelor care au contribuit la această durere.
IMPORTANT!
Discută cu cineva de încredere despre situația cu care te confrunți;
Oferă o șansă, doar dacă simți că poți și dacă crezi cu adevărat că lucrurile se vor schimba;
Stabilește limitele pe care nu trebuie să le depășească nimeni;
Indiferent cât de mult nu ai ține la o relație, abuzul nu merită o a doua șansă!
Autor: Dumitrița DREGLEA, psiholog 12PLUS
Leave feedback about this