Articole Siguranță la școală

Cum să raportezi o problemă dacă îți este rușine?

Te întrebi cum poți raporta, vorbi despre o problemă dacă îți este rușine? Îți propunem pentru început să aflăm ce este rușinea. 

Rușinea este o emoție sau o experiență intens dureroasă prin care credem despre noi înșine că nu suntem adecvați, că suntem defecți și, prin urmare, nu suntem demni de iubire și de acceptare.

Rușinea este acea stare care ne face să lăsăm privirea în jos, să ne retragem ca să nu fim văzuți. La fel, rușinea ne blochează acțiunile care se cer a fi întreprinse în anumite situații. De exemplu, ai putea la un moment dat să te simți lipsit/ă de curajul de a-ți ajuta colega/ul, prietena/ul și să nu înțelegi de ce nu poți acționa?

Ai putea să te simți în capcana unor gânduri și a unor frici care să te „înghețe”, ca să nu atragi atenția asupra ta. S-ar putea să îți fie teamă că anumite lucruri, fapte pe care le consideri greșeli, vor ieși la iveală. Ai putea avea senzația că  îți  fuge pământul de sub picioare, iar mintea nu te poate ajuta să găsești soliții.

De fiecare dată când un adolescent/o adolescentă se confruntă cu o situație dificilă încărcată cu multă rușine, există riscul că nu va găsi soluția cea mai bună de sine stătător și nici nu are suficient curaj să ceară ajutorul părinților sau a altor persoane de încredere. Și totuși, este bine să ceri ajutor în astfel de situații.

Psihologul , te poate ajuta.  Veți vorbi, fără a vă privi în ochi, despre rușine, despre ce face ea cu tine, despre cât de mult te-a schimbat de când s-a găzduit în suflețelul tău. Da, rușinea nu este o emoție simplă deloc. Ea cere o abordare specială, iar psihologul îți va oferi suportul său.

Dragi adolescenți, dacă ați ajuns la concluzia că rușinea vă modifică comportamentul, vă inhibă instinctele de supraviețuire, vă mutilează caracterul și vă expune la riscuri, vă îndemn cât mai repede să identificați un psiholog cu care să discutați despre rușine.

După ce veți discuta veți recăpăta capacitatea de a găsi soluții, dar și capacitatea de a solicita ajutor de la cea mai potrivită persoană în situația – problemă cu care vă confruntați.

Dacă ai nevoie de suportul psihologului, nu ezita să ne scrii la info@12plus.md.  sau în căsuța de mesaje de pe site și messenger.

Răspuns oferit de Oxana Șevcenco, psiholog 12PLUS

Leave feedback about this

  • Rating