Articole Siguranță acasă

Cum să-ți accepți și să-ți înțelegi propriile emoții

Adolescenții au reacții variate la emoțiile complexe sau neplăcute. Unii aleg să le ignore, în timp ce alții pot fi atât de copleșiți de mânie sau furie încât nu se mai pot auto-controla. Iată 5 exerciții care pot proteja un adolescent de furtunile interioare.

Exercițiul Stăpânirea furiei

· Începe prin a te așeza confortabil la birou sau pe o suprafață stabilă, cu picioarele pe podea.

· Gândește-te la un incident recent care ți-a stârnit furia sau iritarea. Încearcă să ți-l amintești cu lux de amănunte. Atunci când simți că începi să te enervezi din nou, notează ce anume te-a supărat sau iritat.

· Pune o mână pe inima și cealaltă pe abdomen, în zona buricului.

· Spune cu voce tare: ,,Sunt furios/furioasă pe _____.” Repetă această frază mai tare și apoi cu o treime din volumul inițial.

· Observă cum te simțiți atunci când îți amintești incidentul. Identifică-ți emoțiile și numește-le cu voce tare. De exemplu: „Simt c-am fost jignit. Simt tristețe. Simt că valoarea mea a fost pusă sub semnul întrebării.”

· Acum, strânge-ți degetele picioarelor, iar mâinile pune-le în cruce, ca și cum ai strânge cu putere furia și iritarea. Apoi, imaginează-ți că eliberezi această tensiune, desfăcând degetele și mâinile. Repetă acest proces de trei ori.

· Încheie exercițiul printr-o respirație profundă. Inspiră pe nas, numărând până la cinci. Menține-ți respirația, numărând până la șapte, și expiră lent prin gură, numărând până la opt. Repetă acest proces de trei ori.

Sticluța cu fricile mele

Scrie pe o foaie hârtie patru temeri care te neliniștesc. Formează din această foaie un mic tub și imaginează-ți apoi că o introduci într-o sticlă. Vizualizează cum arunci sticla într-un ocean sau mare. Cum s-ar schimba viața ta dacă acele temeri sau frici ar fi pur și simplu luate de valuri și îndepărtate de tine?

Rana sufletului

Cu toții știm ce sunt rănile emoționale. Pentru a ne vindeca, este esențial să le recunoaștem și să fim în măsură să le lăsăm să plece. Desenează o inimă de mărime mare pe această foaie. În mijlocul ei, desenează o ușă larg deschisă. În ușă, scrie tot ceea ce simți ca fiind o rană emoțională. Apoi imaginează-ți cum toate aceste răni sufletești pleacă pe ușa deschisă și astfel începe procesul de vindecare.

Consolare

Conștientizarea reprezintă abilitatea de a accepta gândurile și sentimentele fără a le judeca sau evalua. Această practică te învață să nu respingi emoțiile dificile, ci să le trăiești cu răbdare și înțelegere. Urmează acest exercițiu care te va ajuta să observi și să conștientizezi acele sentimente dificile mai ușor.

· Începe prin a te așeza confortabil.

· Inspiră adânc pe nas, numărând până la cinci. Reține respirația numărând până la șapte, apoi expiră cu putere pe gură, numărând până la opt. Repetă acest proces de patru ori.

· Gândește-te la o situație dificilă cu care te-ai confruntat în această săptămână și amintește-ți ce sentimente neplăcute a provocat aceasta.

· Poate merita să le permiți acelor sentimente neplăcute să se apropie de tine.

· Imaginează-ți o pătură mare și călduroasă, cu care învelești acele sentimente și le adormi cu dragoste și acceptare.

· Spune-le calm și cu blândețe celor sentimente înfășurate în pătură: ,,Totul va fi bine. Eu voi fi bine. Eu voi reuși. Sunt liniștit/ă, sunt înțelept/înțeleaptă și sunt puternic/ă. Niciun sentiment nu durează la nesfârșit. Totul trece, va trece și asta.”

· Inspiră adânc pe nas, numărând până la cinci. Reține respirația numărând până la șapte, apoi expiră cu putere pe gură, numărând până la opt. Repetă acest proces de patru ori.

Rutina salvatoare

Dacă te confrunți cu dificultăți pentru a te trezi dimineața și a ieși din pat, există o metodă eficientă pentru a-ți găsi motivația. Începe prin a reflecta asupra sarcinilor tale de rutină, adună-le mental, fă o listă și propune-ți să le îndeplinești una câte una. Data viitoare când te simți lipsit de energie sau fără chef de a face ceva, spune-ți: „Pot să fac câteva lucruri,” chiar dacă acestea sunt sarcini simple, precum spălatul pe dinți.

În cartea-jurnal, intitulată ,,Deblochează calmul” sunt adunate o serie de practici care pot ajuta adolescenții să înțeleagă că adversitatea oricum va trece în cele din urmă. Multe dintre aceste practici au fost inspirate din propria experiență a psihologului de familie Jenny Marie Battisti.

Leave feedback about this

  • Rating