Articole Siguranță acasă

Dicționarul adolescenței. Util pentru părinți (II)

Ai știut că una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinții de adolescenți este stabilirea limitelor și oferirea libertății? E complicat să trasezi linie dreaptă între libertate și limite, dar nu și imposibil. Să revenim la „dicționarul adolescenței” și să clarificăm câteva înțelesuri și sensuri. 

Limite versus flexibilitate

Limitele exagerate pe care ești tentat să le aplici uneori pot avea consecințe neașteptate.

Din acest motiv copilului tău s-ar putea să îi fie frică de orice experiență nouă și, în consecință, să nu devină suficient de independent la maturitate. Sau invers, ar putea să facă tocmai ceea ce i se interzice și să ascundă de părinți acest lucru, să se înstrăineze și mai mult.

E dificil să găsești soluția perfectă, dar limitele sunt necesare, totuși.

Când apare o lege nouă, ne dorim să fie luate în considerație toate circumstanțele în care ne aflăm noi. La fel e și cu regulile – acestea trebuie discutate și negociate cu adolescentul.

Astfel el va fi mai implicat și mai dornic să țină cont de ele pentru că i se respectă părerea, sentimentele, nevoile. Va aprecia mult că a fost ascultat, auzit și va învăța de la tine lecția responsabilității!

Rezistența

Imaginează-ți că mergi pe un drum necunoscut și primejdios, iar însoțitorul tău se teme mai mult decât tine. Îți dai seama, nu e deloc ușor când singura persoană pe care te poți baza în momentele dificile se dovedește a fi mai slabă. Rolul principal pe care îl are un părinte este de a fi mai puternic și mai curajos decât copilul său. E bine să știi și să ții cont de faptul că adolescentul are nevoie de sprijinul tău mai des decât crezi.

Înainte de a discuta despre ceva important, ia-ți răgaz pentru a calma din intensitatea emoțiilor negative, chiar dacă aceasta înseamnă să amânați discuția pentru a doua zi.

Găsește acest echilibru în interiorul tău, iar dacă îți pare dificil, apelează la cineva în care ai încredere. O persoană puternică are curaj să ceară ajutor.

Încrederea

Se întâmplă ca adolescenții să nu aibă suficientă încredere în părinți. Iar în astfel de cazuri anumite discuții și clarificări, ar putea spori gradul de încredere reciprocă.

În acest sens, apelează la următoarele argumente:

  • Am încredere că vei reuși să găsești soluții în orice situație te vei afla;
  • Am încredere că vei reuși să faci cele mai potrivite alegeri;
  • Sunt mândru/ă de tine;
  • Aș putea greși ca părinte, dar dragostea mea pentru tine rămâne la fel de puternică;
  • Sunt gata să te ajut, chiar dacă uneori nu pot face nimic mai mult decât să te ascult și să te îmbrățișez.

E imposibil să fii un părinte perfect, dar ai tot ce îți trebuie pentru a fi un părinte mai bun.

 *Acest material a fost elaborat în cadrul proiectului „Cultivarea participării adolescenților în activitățile de familie” cu suportul UNICEF Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNICEF-Moldova.

Leave feedback about this

  • Rating