Articole Siguranță la școală

Puterea primei impresii

„Prima impresie” este esențială în construirea relațiilor interumane, este acel punct de plecare

de la care, cel sau cea cu care ne întâlnim, se va hotărî să se ne urmeze, să se împrietenească cu noi, să devină iubitul/iubita noastră ori doar să se lase convins/ă de noi.

Dar care sunt capcanele primei impresii? Suntem oare pregătiți să le recunoaștem?

Când o persoană ne pare atrăgătoare, suntem mult mai dispuși să avem încredere în ea sau să considerăm că intențiile sale sunt bune. Atunci când întâlnim oameni care ne impresionează, tindem să presupunem că ei sunt și posesori ai unui șir de calități pozitive – această eroare cognitivă se numește efectul de hallo.

Dacă acele persoane atractive se mai poartă și drăguț cu noi, vom fi de acord, fără a gândi prea mult, să facem ceea ce persoana respectivă așteaptă de la noi.

Cu toate acestea, o persoană pe care o considerăm atractivă (fizic sau în oricare alt mod) nu ne dorește neapărat binele. Este important să nu uităm că acceptăm mult mai ușor diverse lucruri, dacă ele provin de la oameni care ne impresionează într-un fel sau altul.

De obicei, sponsorii sexuali, sunt conștienți de acest mecanism și au grijă să facă o impresie bună la prima întâlnire (sau primele întâlniri) pentru a declanșa emoții de încredere, admirație și apreciere în ceilalți ca să obțină mai ușor ceea de ce au nevoie. Iată de ce este important să fim conștienți de faptul că avem tendința de a fi influențați de felul în care arată oamenii.

Vezi istoria Cristinei sau a lui Sergiu, iar dacă tu sau un prieten/ă se află în relații similare, vorbește cu cineva de încredere sau apelează 116 111, Linia gratuită de asistenţă telefonică pentru copii şi tineri.

Leave feedback about this

  • Rating