De cele mai multe ori, oboseala este o reacție a organismului la activitățile solicitante din punct de vedere fizic și psihic și se manifestă prin somnolență, lipsă de energie, dificultăți de concentrare, iritabilitate, slăbiciune musculară și senzație de epuizare fizică și mentală.
Stările de oboseală pot fi cauzate de o varietate de factori, cum ar fi: stresul, activitățile fizice în exces sau lipsa acestora. Un alt factor major ar fi lipsa somnului. Majoritatea adolescenților preferă să stea treji până noaptea târziu și se trezesc cu greu dimineața. Alimentația necorespunzătoare și lipsa unor minerale sau vitamine (Na, Mg, Fe, vitamina B12) ar fi o altă cauză. Aici merită de a specifica existența unor stereotipuri privind imaginea corporală perfectă în materie de greutate corporală, înălțime și forme ale trupului, în special, dacă este să ne referim la frumusețea feminină. Astfel, fetele sunt mai predispuse decât băieții să țină diete pentru a corespunde idealului feminin.
Multe afecțiuni, precum: răceala, gripa etc. și medicamentele administrate determină starea de oboseala, însă aceasta dispare odată cu tratarea bolii și încetarea medicației. În majoritatea cazurilor, oboseala ușoara nu necesită un consult medical. Vizita la medic este recomandată în cazul în care oboseala este însoțită de simptome severe: dificultăți de respirație, hemoragii, scădere bruscă și neexplicabilă în greutate, oboseala care se menține pe o perioada mai lungă de 2 săptămâni.
Pentru a diminua stările de oboseală, este important să dormi suficient, să ai o alimentație echilibrată și bogată în vitamine, să faci cu regularitate exerciții fizice și să îți gestionezi stresul.
Leave feedback about this